Κομοτηνή: 15-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 15-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα
Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα. Συζήτησαν για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Θρακιωτών που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί από το αντίστοιχο Ίδρυμα στην Πέλλα ύψους 600.000 ευρώ και δεν παρέλειψαν να επισημάνουν το πρόβλημα της πολυδιάσπασης των Θρακικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα που παρά την μαζικότητα και την ενεργητικότητα τους, δεν καταφέρνουν να ενωθούν λόγω έλλειψης συντονισμού που θα μπορούσε να αυξήσει την παρεμβατικότητα και την επιρροή τους στην εκάστοτε Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της σημερινής Θράκης και την ανάδειξη ολοκλήρου του ιστορικού Θρακικού πολιτισμού από το Δούναβη μέχρι το θρακικό πέλαγος και από την Κωνσταντινούπολη ως τη Μακεδονία.

Το ΔΣ του Ιδρύματος επαίνεσε την προσφορά του πρώην Υπουργού που διασφάλισε παλιότερα στη Θρακική Ομοσπονδία γραφεία 250 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού και ζήτησε τη στήριξη του για νέα εγχειρήματα ιδιαίτερα φέτος που εορτάζονται τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την Ενσωμάτωση της στον Εθνικό Κορμό.
Ο Βουλευτής Ροδόπης ευχαρίστησε τους συμπατριώτες και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει κάθε νέα προσπάθεια για τη Θράκη μας.

Ολυμπιακή φλόγα
Στις 16 Μαρτίου 2020 η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από την Κομοτηνή.

Μετά την τελετή αφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2020 στην Αρχαία Ολυμπία, θα ξεκινήσει το ελληνικό σκέλος της σκυταλοδρομίας, το οποίο θα διαρκέσει 8 ημέρες. Στο ταξίδι αυτό εντάσσεται και η Κομοτηνή, ως ένας από τους σταθμούς. Έτσι, στις 16 Μαρτίου 2020 τέσσερις Κομοτηναίοι αθλητές θα παραλάβουν την Ολυμπιακή φλόγα, η οποία θα κάνει ολιγόλεπτη στάση στο κέντρο της πόλης. Τα ονόματα των αθλητών είναι: 1)Μπάρμπα Νικολέτα. 2)Μπανιώτης Κώστας. 3) Χαρούν Μολλά Αμέτ Αλή Ογλού. 4) Μίγκα Κωνσταντίνα-Ιωάννα.

Πολιτική
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για το νέο Νοσοκομείο
“Με τις μεθοδευμένες ενέργειές της η Ν.Δ. στοχεύει σταθερά και σταδιακά στην ακύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με αφορμή την μετατροπή του νομικού καθεστώτος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ . «Απειλείται ο Δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενώ παράλληλα θα αφήνει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της Ροδόπης χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα.» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ για το νέο Νοσοκομείο
«ΝΑΙ στην δωρεά, ΟΧΙ στα κυβερνητικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία» τόνισε για το ίδιο θέμα ο κος Βασίλης Κεγκέρογλου Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και σημειώνει ότι «Η Κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία με τρόπο κρυφό και χωρίς διαφάνεια και συνολικό σχεδιασμό.»
Υγεία
35 χρόνια ζωής για τον ΣΥΦΑ Ροδόπης
35 χρόνια ζωής από την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του γιορτάζει φέτος ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ροδόπης ΣΥΦΑ Ροδόπης. Γι αυτό το λόγο δρομολογεί την υλοποίηση 35 κοινωφελών μικρών έργων, με δωρεές σε Συλλόγους, σε ΑμεΑ , με αιμοληψίες , με δενδροφυτεύσεις. «Θα δώσουμε κι εμείς πίσω κάτι στη Ροδόπη η οποία ουσιαστικά μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού ο κος Παναγιώτης Μπάρμπας.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διακρατική Ημερίδα στην Κομοτηνή
Το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής διοργανώνει την Διακρατική Ημερίδα του έργου με τίτλο «Βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω προσωπικού συστήματος υγείας» του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg στο οποίο συμμετέχει ως Επικεφαλής Εταίρος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ., στο Ξενοδοχείο Chris& Eve στην Κομοτηνή.
Δήλωση Οντέρ Μουμίν
Σχετικά με την παρουσία του στην Προύσα Τουρκίας ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ξεκαθαρίζει ότι «οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν σκόπιμα κατά τη μετάφραση τους από ορισμένους κύκλους». «Έχω απόλυτη γνώση και συναίσθηση της ιδιότητας μου , τιμώ τη χώρα μου, δεσμεύομαι πιστά από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.» αναφέρει ο κος Οντέρ Μουμίν και σημειώνει « Εξυπακούεται δε ότι οποιαδήποτε σκέψη ή αναφορά σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα ή κυριαρχία της χώρας μας με βρίσκει κάθετα αντίθετο.»
ΑμεΑ
Seatrac αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα
Με τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο συναντήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κος Τρύφωνας Καρούντζος με σκοπό την μετεγκατάσταση για μεγαλύτερη απόδοση του συστήματος Seatrac αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πλησίον των ΚΑΥΥ Προσκυνητών. Το μέρος το οποίο θα τοποθετηθεί, θα διαμορφωθεί κατάλληλα από τον 21° Λόχο Μηχανικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και όσων χρειάζονται το μηχανισμό Seatrac προκειμένου να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη θάλασσα.
Απεργία
Απεργιακή Συγκέντρωση την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ ενόψει της ψήφισης του νέου Aσφαλιστικού Nομοσχεδίου της Kυβέρνησης, καλεί όλους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Την ημέρα της Απεργίας στις 11:00π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ).
Αλιεία
Απαγόρευση αλιείας καραβίδας 2020
Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Απαγορεύεται απολύτως σε όλες τις λίμνες και ποταμούς της επικράτειας, η αλιεία καραβίδας από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαΐου. Η απαγόρευση αλιείας είναι επιβεβλημένη για την προστασία της αναπαραγωγής και των φυσικών πληθυσμών της αυτόχθονης καραβίδας του γλυκού νερού.
Μητρόπολη
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ασωμάτων θα ιερουργήσει την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων .

 

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
«Το Σουφλί της πρώτης μου άνοιξης»

SILK MUSEUM, PIOP, 15APR2014

Το βιβλίο του κ. Θοδωρή Μουσίκα με τίτλο, «Το Σουφλί της πρώτης μου άνοιξης» , παρουσιάζουν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 19:00 ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Ξάνθης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Το βιβλίο αναδεικνύει τη Σουφλιώτικη ντοπιολαλιά με σατιρικά-ηθογραφικά ποιήματα και άλλα πεζά κείμενα για το Σουφλί, αποθανατίζοντας έτσι το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής και προσθέτοντας ιδιαίτερο ύφος στη συγγραφική του ταυτότητα. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ, Κοσμητόρισσα ΣΚΑΣ, ο Λεωνίδας Βλασακούδης, εκπαιδευτικός/ερευνητής και ο Απόστολος Πολυμένης, ερευνητής, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν την 13/14-2-2020, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 27 και 22 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, 10 μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός – Σάββατο 15-02-2020
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοανατολικούς και ενισχυόμενοι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση