Κομοτηνή: 14-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 14-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Περιφέρεια
Η ορθή συλλογή και η ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων στην ΑΜΘ στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια
Σύσκεψη με θέμα την ορθή συλλογή και την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. Στη σύσκεψη συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ). Συγκεκριμένα, εξετάστηκε διεξοδικά η πρόοδος των έργων που βρίσκονται σε φάση κατασκευής και ορίστηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσουν άμεσα και τα υπόλοιπα έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Υγεία
Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

Τα μέλη του Δ.Σ.: Αποστολίδου, Γαλαζούλα,Ντικούδη, Τζουγκρανάς και Σπανός

Κάλεσμα σε όλους τοπικούς φορείς, που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει η πόλη της Κομοτηνής ένα νέο, σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο απεύθυνε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που διασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Το Δ.Σ. ενημερώνοντας χθες τους εργαζόμενους εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τους υπευθύνους.
Βουλή
Ομιλία κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου
Ομιλία κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου για το νομοσχέδιο που αφορούσε την μετατροπή του νομικού καθεστώτος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. «θέλω να πιστεύω ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την τόσο μεγάλη γενναιοδωρία που έδειξε όταν έρθει εκείνη η στιγμή να εκφράσει την συναίνεσή του για την τροποποίηση της σημερινής σύμβασης θα είναι εκ μέρους του στάση αντάξια της μεγάλης σήμερα προσφοράς του» αναφέρει ο βουλευτής. Σε δήλωση συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής αναφέρει πως κύριο είναι η ισότιμη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες του νέου νοσοκομείου υποσχόμενος ότι θα είναι δίπλα στους αγώνες τους.
Ο Ιλχάν Αχμέτ φέρνει στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων
Το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών για τις ζημιές από ασθένειες που υπέστησαν οι παραγωγοί στην Ροδόπη από τον θρίπα στα καπνά καθώς και από άλλες συναφείς ασθένειες στο βαμβάκι και τα σιτηρά κατά το έτος 2018 έφερε στη Βουλή ο Ιλχάν Αχμέτ. «Και σε ό,τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι της Ροδόπης υπήρξε ξεκάθαρος ότι δεν θα ενταχθούν σε Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις» αναφέρει ο Βουλευτής για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σημειώνει ότι «οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες», ενώ για τα χειμερινά σιτηρά ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «απορρίπτει την ένταξή τους στο πρόγραμμα των αποζημιώσεων». Για τα καπνά είπε ότι «θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσον θα μπορούσαν τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό».

Περιφερειακό Συμβούλιο
Πρόσκληση 2ης έκτακτης συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.
Συνεδριάζει σε έκτακτη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αύριο Παρασκευή στις 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

 

Επερωτήσεις από την παράταξη Κ. Κατσιμίγα
Επερωτήσεις κατέθεσε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» για: Ιαματικό Τουρισμό, βελτίωση της προσπελασιμότητητας σε ορεινούς προορισμούς και πρόγραμμα κινητικότητας υπαλλήλων. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης ζητούν την συζήτηση των θεμάτων.

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιμορφωτική Εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσβάσιμη σε όλους»
Ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ιάσμου, Οκτάι Γιαλούτς, συμμετείχε στην Ανοιχτή Ενημερωτική – Επιμορφωτική Εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσβάσιμη σε όλους», που διοργάνωσε χθες η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης στον Ίασμο Ροδόπης. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Μουμίν υποδέχτηκε τα στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης στο Δημαρχείο, όπου έλαβε τη δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων, δηλώνοντας ότι «από κοινού θα απευθυνθούμε αρμοδίως για προμήθεια ασθενοφόρου».
Πρωτογενής Τομέας
59 εκατομμύρια ευρώ σε συνδεδεμένη ενίσχυση για 7 προϊόντα
Εγκρίθηκε η πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων του έτους 2019 για επτά συνολικά καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι παραγωγοί της χώρας μας ανέρχεται στα 59.629.331 ευρώ. Μεταξύ άλλων για την καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση 170,92 ευρώ/εκτάριο, Καλλιέργεια σκληρού σίτου 81,34 ευρώ/εκτάριο, Καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων 190 ευρώ/εκτάριο.

Επέτειος
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια
Εκδήλωση, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το επίσημο σήμα του για την Επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την κατάκτηση της ελευθερίας του τόπου μας και από την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 20.00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (πρώην ΡΕΞ) ο δήμος Κομοτηνής. Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει συναυλία- αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι με τίτλο «6 κύκλοι» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Ελεάννα Βαρελά, τον Θάνο Ματζίλη και με τη συνοδεία της δεκαμελούς ορχήστρας «Ρυθμός».
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Έκθεση Ζωγραφικής: «χρυσικοί & αϋφάντρες»
Μια θεματική έκθεση που φιλοδοξεί να αποδώσει τον πλούτο και την απαράμιλλη τέχνη της Ελληνικής Παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από τη δωρική λιτότητα της ζωγραφιάς με μολύβι θα φιλοξενήσει από τις 22/2 έως 07/3 σε επιμέλεια: Βασίλης Μακέδος Ιστορικός Τέχνης το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης . Οργάνωση: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας Σύλλογος Φίλων ΙΘΤΠ. Χώρος: Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9
Περιοδεία Σ. Κούλογλου στην Αν.Μακεδονία-Θράκη με το ντοκιμαντέρ «La strategia»
Περιοδεία σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης «La Strategia». Την Κυριακή το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Αλεξανδρούπολη, στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, στις 12.00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Το αντίο του Υποστράτηγου
Ο Υποστράτηγος (8783) Μάριος Αποστολίδης παρέδωσε τη Διοίκηση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, λόγω προαγωγής του σε Συντονιστή Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας και μετάθεσής του στη Λαμία προς ανάληψη νέων καθηκόντων. Με αφορμή την αποχώρησή του ευχαριστεί με ανακοίνωσή του τις Θρησκευτικές, πολιτικές, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την άριστη συνεργασία αυτά τα δύο (2) χρόνια και την συμπαράστασή τους στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για την αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων.

Αστυνομία
Σύλληψη 26χρονου στην Κομοτηνή
Συνελήφθη προχθές στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, 26χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε να κατέχει δύο δέματα, τα οποία περιείχαν μία (1) νάιλον συσκευασία με ηρωίνη, βάρους 17 γραμμαρίων και 4 ναρκωτικά δισκία, ενώ στην οικία του δράστη βρέθηκε μία (1) νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Κατασχέθηκαν οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών.

Καιρός ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-02-2020
Νεφώσεις που από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου