Κομοτηνή: Αιφνιδιασμένοι και προδομένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο

Κομοτηνή:  Αιφνιδιασμένοι και προδομένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο

Αιφνιδιασμένοι, εξαπατημένοι και ανήσυχοι δηλώνουν οι Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με την αιφνιδιαστική μετατροπή – τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που διασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Το νομοσχέδιο που αφορούσε στην μετατροπή του νομικού καθεστώτος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ τάραξε και κινητοποίησε τους εργαζόμενους, που χθες προχώρησαν στην πρώτη τους κινητοποίηση-περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και ένδειξη για αυτό που θα ακολουθήσει.

Γιάννης Τζουγκρανάς: Αισθανόμαστε εξαπατημένοι από όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα
«Αισθανόμαστε εξαπατημένοι από όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.» δήλωσε ο κος Γιάννης Τζουγκρανάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και σημείωσε « Αλλιώς μας τα παρουσιάζανε και τελευταία στιγμή αλλιώς μας τα δίνουν. Θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες συγκεντρώσεις αφού πρώτα έρθουμε σε συννενόηση με όλους τους φορείς του Νομού για να δούμε τι ακριβώς θα πράξουμε ώστε να κατωχυρώσουμε τη σύμβαση η οποία αρμόζει στο Νοσοκομείο.»
Αλέκος Σπανός: Παγώσαμε κι ακόμη είμαστε μουδιασμένοι με την εξέλιξη της επιμέρους τροποποίησης της σύμβασης.
«Οποιοσδήποτε επιτήδειος καιροσκόπος που προσπαθεί να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια , ας μην διανοηθεί να χαλκεύσει τη συνάντηση μας.» ξεκαθάρισε ο κος Αλέκος Σπανός αντιπρόεδρος του Συλλόγου και πρόσθεσε «Σήμερα δεν θίγεται και δεν απειλείται η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, αυτό έχει ήδη περάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση σαν Νόμος του κράτους το Σεπτέμβριο του 2019 ας μην σας βάλουν σε τέτοια διλήμματα . Παγώσαμε κι ακόμη είμαστε μουδιασμένοι με την εξέλιξη της επιμέρους τροποποίησης της σύμβασης.» Όπως υποστήριξε ο κος Σπανός πρόκειται για αιφνιδιαστική μετάλλαξη σε μια νύχτα από Νομικό πρόσωπο Δημοσίου δικαίου σε Ιδιωτικό. «Ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση ούκ ολίγες φορές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ότι δεν διαπραγματεύονται με τίποτα το δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου» για να ξεκαθαρίσει ότι: «Την τελευταία διαβεβαίωση την είχαμε και από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον κο Θεμιστοκλέους. Άρα, τώρα εμείς θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι γιατί όποιος καίγεται στο χυλό φυσάει και στο γιαούρτι.»

Μαρία Ντικούδη: Εμείς στηρίζουμε το προηγούμενο καθεστώς, ένα Νοσοκομείο Δημόσιο.

«Οι τελευταίες εξελίξεις συνέλαβαν το προσωπικό και την τοπική κοινωνία εξ απίνης.» αποκάλυψε η Γραμματέας κα Μαρία Ντικούδη σημειώνοντας « Χαρακτηρίζονται από εμάς δυσάρεστες και απαράδεκτες γιατί έχουμε αλλαγή όσον αφορά στο καθεστώς του καινούργιου νοσοκομείου και όχι μόνο. 18 μήνες πριν από την αποπεράτωση του έργου θα έχουμε αλλαγή στο καθεστώς στη νομική υπόσταση του νοσοκομείου του υπάρχοντος και του καινούργιου. Από Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα περάσουμε σε μια άλλη μορφή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.»
Όπως τόνισε η κα Ντικούδη «Ήμασταν σε όλες τις παρουσιάσεις του έργου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ποτέ μα ποτέ δεν παρουσιάστηκε τέτοιο θέμα , ήμασταν σίγουροι και ψηφίστηκε και ο Νόμος από την προηγούμενη Κυβέρνηση ο οποίος Νόμος παρουσίαζε ένα Νοσοκομείο Υψηλών προδιαγραφών το οποίο θα δινόταν στην Τοπική Κοινωνία αποκλειστικά ενσωματωμένο, πλήρως ενσωματωμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.»
Παράλληλα, η κα Ντικούδη εξήγησε «Είναι δυσάρεστες αυτές οι εξελίξεις για μας, είμαστε σε ένα γκρίζο τοπίο, δεν ξέρουμε, δεν είχαμε την κατάλληλη ενημέρωση για όλα αυτά. Είχαμε και τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διοικητή, που επίσης ήταν παρόν σε όλες τις παρουσιάσεις και διαβουλεύσεις. Οπότε καταλαβαίνετε πως αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή. Στην ίδια κατάσταση με μας βρίσκονται και όλοι οι χρήστες. Μπορεί να μιλούν για μοντέλα και για δημόσια διοίκηση, αλλά ουσιαστικά θέλουν να ξεχωρήσουν το δημόσιο από το κρατικό. Την δημόσια από την κρατική.»
Για να προσθέσει λέγοντας «Είναι δυνατόν από την υγεία να βγεί κέρδος; Εκτός αν γίνουμε Άγιος Λουκάς και Διαβαλκανικό. Το πώς θα γίνει αυτή η μετατροπή δεν το γνωρίζουμε. Η δε τοποθέτηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι δεν πρόκειται να γίνει το Νοσοκομείο Ιδιωτικό είναι προς την κατεύθυνση του καθ ησυχασμού. Ουσιαστικά καθησυχασμός και εφησυχασμός έχουν παρέλθει για μας.»
Σύμφωνα με την κα Ντικούδη ήμαστε μπροστά σε ένα νέο δρόμο. «Ζήσαμε τι σημαίνει να υπάρχουν ιδιώτες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Είχαμε τον εργολάβο με μικρούς μισθούς και δύσκολες συνθήκες εργαζόμενους. Υποστηρίζουμε λοιπόν το δημόσιο χαρακτήρα, τη δημόσια δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των Ροδοπαίων σ’΄αυτό το Νοσοκομείο που θα προκύψει. Αυτή είναι η δική μας θέση και αυτή η θέση προκύπτει από το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο Σύνταγμα αναφέρει ότι η υγεία είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες δωρεάν και καθολικά.»
Για να καταλήξει λέγοντας: «Όσον αφορά στις δικές μας εργασιακές σχέσεις: Πώς θα γίνει; Πώς θα μεταφερθούν; Τι καθεστώς θα υπάρξει; Κανένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει. Εμείς στηρίζουμε το προηγούμενο καθεστώς, ένα Νοσοκομείο Δημόσιο. Αυτή είναι η θέση μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.»
Ρεπορτάζ- κείμενο- Φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου