Ένταση στην Βουλή: Ηχογραφήσεις του Eurogroup θέλησε να παραδώσει ο Γ. Βαρουφάκης (video)

Ένταση στην Βουλή: Ηχογραφήσεις του Eurogroup θέλησε να παραδώσει ο Γ. Βαρουφάκης (video)

Σάλος προκλήθηκε στη Βουλή μετά την κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει φάκελο με τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τις κλειστές συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015. Ο πρόεδρος του Σώματος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι δεν θα γίνει αχθοφόρος του κ. Βαρουφάκη και επέστρεψε το στικάκι με τις υποκλοπές ως απαράδεκτο. Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Τασούλα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλούμενος παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία -όπως υποστήριξε- νομιμοποιεί την ενέργειά του να καταγράψει τις συνεδριάσεις του Eurogroup και λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Γιάννης Βαρουφάκης παραδίδει στη Βουλή ένα ψηφιακό μέσο με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων που είχε κάνει το 2015, στις Βρυξέλλες.

«Αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν εκεί μέσα, εδώ έχω τις ηχογραφήσεις κ. Πρόεδρε. Αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο τον οποίο θα τις κοινοποιήσετε στα μέλη του Κοινοβουλίου», είπε παραδίδοντας το υλικό ο Γ. Βαρουφάκης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος επισήμανε ότι όποιος κάνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις θα πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη και ενημέρωσε το Σώμα ότι θα επιστρέψει το στικάκι στον κάτοχό του ως «απαράδεκτο».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Πρωθυπουργού: «Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Σωστά, κατά την εκτίμησή μας, ενεργήσατε ως προς το συμβάν στο οποίο μόλις αναφερθήκατε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H αντίδραση του Προέδρου της Βουλής να επιστρέψει το ντοκουμέντο ως «απαράδεκτο», απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν», απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο», σημειώνουν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Βαρουφάκη

«Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως δεν κατάλαβε ποτέ την σχέση μεταξύ χρέους και εργασιακών, γι’ αυτό και μου έλεγε θα τους δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Του απαντούσα πρόκειται για σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, ήταν αυτή η αναφορά του γραμματέα του Μέρα25 που γύρισε τον χρόνο πίσω στο 2015 και άναψε φωτιές στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μία κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση για να μαθευτεί -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- όλη αλήθεια.

Θέση πήρε στο θέμα στην δευτερολογία του και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: «Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα, κ. Τσίπρα; Έτσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 όντως πρέπει να γίνει, γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «ξαφνική αγάπη» απέναντι στον γραμματέα του Μέρα25: «Πολύ τον αγαπήσατε τον κ. Βαρουφάκη… Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε διότι, λέει, αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό… Τώρα δεν είναι οι συντάξεις με το Μακεδονικό, το οποίο ήταν μια προδοτική συμφωνία για σας, την οποία όμως και τηρείτε και τιμάτε…. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Στη δευτερολογία του, πάντως, ο Γιάννης Βαρουφάκης επανήλθε στο θέμα, επιμένοντας σε όσα αρχικά υποστήριξε: «Όσον αφορά αυτό που είπα πριν και το οποίο για κάποιο λόγο ενθουσίασε τον Πρωθυπουργό, ναι, ο Αλέξης Τσίπρας και τα πλεονάσματα έδωσε και δεν πήρε τα εργασιακά».

Το Μέρα25 πιστεύει στη διαφάνεια σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι όσα ψευδή ακούγονται για την περίοδο του 2015 χρησιμοποιούνται σήμερα ως όπλα εναντίον του κόσμου της εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη

Σχετικές ειδήσεις: Κόντρες στις δευτερολογίες στη Βουλή-Τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015 κατέθεσε ο Βαρουφάκης- Τασούλας: Απαράδεκτο

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ