Facebook: Συνεργασία με τη Reuters για έλεγχο εγκυρότητας γεγονότων

Techblog.gr

Facebook Reuters Fake News

Η Reuters, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων παγκοσμίως, συμμετέχει στο πρόγραμμα ελέγχου εγκυρότητας γεγονότων της Facebook. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, ως μία προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης των fake news στο κοινωνικό δίκτυο με τη βοήθεια οργανισμών όπως η Associated Press, η PolitiFact, η Factcheck.org και τα Ellinika Hoaxes.

Τα fake news και οι πολιτικές διαφημίσεις

Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Facebook, η Reuters δημιούργησε μια νέα ομάδα αφιερωμένη στην εξακρίβωση περιεχομένου που μοιράζονται τα άτομα μέσω του κοινωνικού δικτύου. Φυσικά, έναντι αμοιβής την οποία καλύπτει ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο μιλούν αγγλικά και οι άλλοι δύο ισπανικά. Η κύρια δουλειά της ομάδας είναι να εξετάζει φωτογραφίες, βίντεο και τίτλους ειδήσεων που μοιράζονται οι χρήστες του Facebook.

Στη συνέχεια, τεκμηριώνει τα ευρήματά της στο Reuters Fact Check blog. Κάθε ανάρτησης της ομάδα αφορά την αυθεντικότητα της εκάστοτε είδησης και περιέχει ένα πλήθος πληροφοριών που εξηγούν πώς η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για fake news.

Ο κύριος όγκος του υλικού που ελέγχει η ομάδα προέρχεται από το Facebook, ενώ κατά καιρούς θα εξετάζει και δημοσιεύσεις που τους παρέχουν άλλοι υπάλληλοι της Reuters. Το πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση περαιτέρω επέκτασης της ομάδας. Ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι Αμερικανικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι το Facebook προσπαθεί να πολεμήσει το φαινόμενο των fake news, δεν επιτρέπει στην ομάδα της Reuters να ελέγχει το περιεχόμενο των πολιτικών διαφημίσεων. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι, η εταιρεία επιμένει στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος