«Ο Εμποράκος» – Το βραβευμένο με Όσκαρ δράμα στην ΕΡΤ2

«Ο Εμποράκος» – Το βραβευμένο με Όσκαρ δράμα στην ΕΡΤ2

Το βραβευμένο με Όσκαρ δραματικό θρίλερ «Ο Εμποράκος» (The Salesman / Forushande), συμπαραγωγής Ιράν-Γαλλίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, στις 22:00.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χοσέιν Τζαφαριάν

Μοντάζ: Χαγιεντέ Σαφιγιάρι

Μουσική: Σατάρ Οράκι

Παίζουν: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέχ Αλιντουστί, Μπαμπάκ Καρίμι, Μίνα Σαντάτι.

Διάρκεια: 117΄

Υπόθεση: Ο Εμάντ και η Ράνα, ένα ιρανικό μεσοαστικό ζευγάρι που συμμετέχει σ’ έναν ερασιτεχνικό θεατρικό θίασο, μετακομίζουν σε ένα νέο διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προηγούμενη κατοικία τους λόγω επικίνδυνων οικοδομικών εργασιών που γίνονταν σε διπλανό κτήριο.

Ένα γεγονός, που συνδέεται με την πρώην ένοικο του νέου διαμερίσματος, θα προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του νεαρού ζευγαριού. Ένας άγνωστος θα επιτεθεί και παραλίγο να βιάσει τη Ράνα, νομίζοντας ότι είναι η πόρνη την οποία επισκεπτόταν στο διαμέρισμα.

Αυτό κάνει τον Εμάντ επιθετικό και να αναζητεί εκδίκηση. Η σχέση του ζευγαριού αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, συνεχίζεται.

Η ταινία, που πραγματεύεται τη δυσκολία των σχέσεων, ειδικά μέσα σε μια οικογένεια, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017.

Επίσης, «Ο Εμποράκος» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του  69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Σαχάμπ Χοσεϊνί), αλλά και με το Βραβείο Σεναρίου (Ασγκάρ Φαραντί).

Ακόμη, η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα και Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει αποσπάσει περισσότερα από 70 βραβεία σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

www.ert.gr

Γραφείο Τύπου ΕΡΤ