Τουρκία : Εισαγγελέας ζητά ποινή 16 ετών για δημοσιογράφο της Die Welt

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Γιουτσέλ κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για υποκίνηση σε μίσος, εξήγησε ο δικηγόρος του Βεϊκσέλ Οκ.

Ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, φυλακίστηκε στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Έχει επιστρέψει στη Γερμανία ο δημοσιογράφος

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στη Γερμανία.

Η δίκη του θα συνεχιστεί ερήμην του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Απριλίου.

Οι κατηγορίες

Βάσει του κατηγορητηρίου ο Γιουτσέλ φέρεται να είχε επαφές με μέλη του PKK, αλλά και με υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Γιουτσέλ για την κατηγορία που αφορά τους δεσμούς του με τον Γκιουλέν.

Ωστόσο ζήτησε να ασκηθούν εναντίον του διώξεις για «προσβολή του προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος τον Νοέμβριο του 2016.

Πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτηση του Γιουτσέλ ήταν παράνομη, ενώ είχε εκτιμήσει ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά του δικαιώματα όπως και η ελευθερία του Τύπου.

«Ο εισαγγελέας είτε δεν διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είτε την αγνοεί», τόνισε ο Οκ, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του εισαγγελέα «παράνομο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε μια απάντηση