Samsung Galaxy S20 Ultra: Τι νέο φέρνει η τετραπλή κάμερα 108MP και το Space Zoom 100x

Techblog.gr

Samsung Galaxy S20 Cameras

Η Samsung παρουσίασε στο Galaxy Unpacked Event 2020, τα νέα της flagship smartphones, Samsung Galaxy S20, S20+ και S20 Ultra. Τα τρία μοντέλα διαφέρουν κυρίως στις κάμερες, το μέγεθος της οθόνης και τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Τι προσφέρουν όμως οι κάμερες που έχει στο module το θηρίο Samsung Galaxy S20 Ultra;

Η κύρια κάμερα 108MP

Όταν κάποιος ακούει για 108MP σίγουρα σκέφτεται ότι είναι πολλά. Ωστόσο, στην περίπτωση του Galaxy S20 Ultra όλα αυτά τα MP παίζουν συγκεκριμένο ρόλο. Η κάμερα του S20 Ultra χρησιμοποιεί nona-binning και συνδυάζει εννέα pixels σε ένα. Έτσι, δημιουργεί εικόνες 12MP και όχι 108MP.

Αυτό σημαίνει ότι τα “pixel” του S20 Ultra τεχνικά είναι τριπλάσια σε μέγεθος από αυτά του αισθητήρα που διαθέτει το S10. Η κάμερα του Samsung Galaxy S20 Ultra λαμβάνει περισσότερο φως και αποδίδει καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κάτι που διαπιστώνουμε από τα πρώτα δείγματα εικόνων που διέρρευσαν εχθές.

Το μεγάλο πλήθος των MP βοηθά επίσης και στον τομέα του βίντεο. Το Galaxy S20 Ultra έχει δυνατότητα εγγραφής βίντεο 8K στα 30fps τα οποία μπορούν να προβληθούν αξιοπρεπώς σε μία Samsung 8K QLED. Επιπλέον, οι λειτουργίες Video Snap, Super Steady και το AI ανάλυσης κίνησης, βοηθούν στη δημιουργία ποιοτικότερων βίντεο.

Space Zoom 100x

Το Huawei P30 Pro έχει τη δυνατότητα ζουμ 50x, αλλά η Samsung αποφάσισε να διπλασιάσει αυτό το νούμερο, έτσι το Samsung Galaxy S20 Ultra διαθέτει αυτό που η εταιρεία αποκαλεί Space Zoom.

Πρακτικά, η μεγέθυνση δεν είναι τόσο μεγάλη. Η περισκοπική κάμερα του S20 Ultra υποστηρίζει μόνο οπτικό ζουμ 4x. Έπειτα, ο αισθητήρας χρησιμοποιεί μια τεχνική που λέγεται “Hybrid Optic Zoom” για να φτάσει στο ζουμ 10x, διατηρώντας αρκετές λεπτομέρειες.

Όταν όμως μιλάμε για το Space Zoom 100x, τότε το S20 Ultra χρησιμοποιεί ψηφιακή επεξεργασία για να γεμίζει τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας της υπερβολικής μεγέθυνσης.

Οι υπόλοιπες κάμερες

Το module του Galaxy S20 Ultra συμπληρώνουν μία ultra wide 120° και ένας 3D ToF, ο οποίος χρησιμεύει στη λήψη φωτογραφιών πορτραίτου, το bokeh, και διάφορες AR εφαρμογές. Όσον αφορά τη selfie, εκεί συναντάμε μία κάμερα με αισθητήρα 40MP που όμως παράγει φωτογραφίες μεγέθους 10MP.

Single Take και Night Hyperlapse

Πακέτο με τις κάμερες του Samsung Galaxy S20 Ultra έρχονται και διάφορες λειτουργίες που βοηθούν στη βελτίωση των φωτογραφικών του ικανοτήτων. Οι δύο πιο σημαντικές είναι το Single Take και το Night Hyperlapse.

Το Single Take εκμεταλλεύεται το AI του smartphone για να δημιουργεί μικρά κλιπ 10 δευτερολέπτων, χρησιμοποιώντας διάφορους συνδυασμούς αισθητήρων, φίλτρων, και τα λοιπά.

Από την άλλη, το Night Hyperlapse καταγράφει βίντεο υψηλής έκθεσης προσπαθώντας να κάνει τις σκοτεινές λήψεις να μοιάζουν λες και έχουν τραβηχτεί από επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος