Samsung Galaxy S20 Ultra: Γιατί είναι υπερβολή τα 16GB μνήμη RAM

Techblog.gr

Samsung Galaxy S20 Ultra 16GB RAM

Οι κατασκευαστές smartphones προσθέτουν διαρκώς όλο και περισσότερη μνήμη RAM στα μοντέλα που κυκλοφορούν. Πέρυσι, από τα 8GB πήγαν στα 12GB, και φέτος η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια έσπασε κάθε ρεκόρ προσφέροντας έκδοση του Samsung Galaxy S20 Ultra με 16GB μνήμη RAM. Κατά πόσο όμως είναι χρήσιμη τόση πολλή RAM;

Πώς χρησιμοποιεί τη RAM ένα Android smartphone

Όταν ανοίγουμε το κινητό αυτό απευθείας δεσμεύει μία συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης RAM η οποία είναι αναγκαία για τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, τη GPU και άλλα. Περίπου όπως στους υπολογιστές. Από εκεί και έπειτα, όση RAM απομείνει χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των υπολοίπων διεργασιών και προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, αν ένα σύγχρονο smartphone έχει ονομαστική μνήμη 6GB μετά την ολοκλήρωση της εκκίνησης του θα έχουν μείνει ελεύθερα περίπου 3GB μνήμης RAM. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για την εκτέλεση σχεδόν οποιασδήποτε εργασίας.

Αν διαπιστώσει το Android ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη μνήμη για μία εφαρμογή, κλείνει τα apps που τρέχουν στο παρασκήνιο για να απελευθερώσει τόση RAM όση χρειάζεται.

Ωστόσο, με τα χρόνια οι εφαρμογές γίνονται διαρκώς μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη μνήμη RAM για να τρέξουν. Ειδικά τα παιχνίδια θέλουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα μνήμης, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 1GB.

Με λίγα λόγια, κάποια παιχνίδια χρησιμοποιούν περισσότερη RAM από ότι το ίδιο το λειτουργικό. Ως μέτρο σύγκρισης, το Android 10 τρέχει ομαλά με 1GB μνήμης RAM ή και λιγότερο.

Βάση όλων των παραπάνω και σύμφωνα με το γεγονός ότι κάποιες εφαρμογές συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο, ακόμη και όταν τις κλείνουμε, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όση περισσότερη RAM έχει το smartphone, τόσο το καλύτερο. Σωστά; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από ότι φανταζόμαστε.

Πόση RAM χρειάζεται ένα Android smartphone

Στην ουσία, όση περισσότερη μνήμη RAM έχει ένα smartphone τόσες περισσότερες εφαρμογές μπορεί να τρέχει κάποιος την ίδια στιγμή. Όπως είπαμε όμως, αν το Android διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη RAM για την εκτέλεση μιας εργασίας, κλείνει όσες εφαρμογές χρειάζεται ώστε να απελευθερώσει την αναγκαία μνήμη.

Το λειτουργικό σύστημα χρειάζεται περίπου 1GB μνήμη RAM, ενώ ολόκληρο το σύστημα απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις 3GB με 4GB. Τα περισσότερα flagships ακόμη και σήμερα έρχονται με 8GB μνήμη RAM, οπότε μπορούν να τρέξουν τα πάντα χωρίς κολλήματα.

Όσοι συνηθίζουν να διατηρούν ανοιχτές εφαρμογές στο παρασκήνιο, τότε ίσως δουν κολλήματα στη χρήση του smartphone. Απίθανο σενάριο, αλλά όχι αδύνατο. Αρκετοί πιστεύουν ότι φταίει η RAM όταν ένα smartphone κολλάει. Ο κύριος ένοχος όμως είναι η συνήθεια να εγκαταλείπουν οι χρήστες ανοιχτές εφαρμογές και η CPU.

Η CPU μπαίνει σε μία διαδικασία να τερματίσει όσες εφαρμογές χρειάζεται, ώστε να ελευθερώσει την απαραίτητη RAM. Κάτι που απαιτεί κάποιον χρόνο και αρκετές φορές δημιουργεί την αίσθηση ότι πέρασε ένας αιώνας μέχρι να τρέξει το app.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα 8GB είναι υπέρ αρκετά για τα σημερινά smartphones και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη, τουλάχιστον με το μέγεθος που έχουν τα περισσότερα apps.

Από εκεί και έπειτα, η επένδυση σε ένα smartphone με 12GB αξιολογείται ως καλή, διότι ο χρήστης θα είναι βέβαιος ότι το κινητό του θα τα βγάζει πέρα με τα apps των επόμενων 2-3 ετών.

Τι παίζει λοιπόν με τα 16GB του Samsung Galaxy S20 Ultra;

Με 16GB RAM μπορείς πραγματικά να αφήσεις ανοιχτές στο παρασκήνιο όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι να μένει ελεύθερη άλλη τόση μνήμη.

Με το Samsung Galaxy S20 Ultra μπορεί κανείς να αφήσει ανοιχτά στο παρασκήνιο μερικά από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, ταυτόχρονα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύστημα ενός smartphone σαν το S20 Ultra χρειάζεται περίπου 4GB RAM για να τρέχει τα βασικά, τότε σου μένουν ελεύθερα 12GB μνήμης.

Όπως είπαμε, ακόμη και τα 8GB είναι υπέρ αρκετά για τους περισσότερους χρήστες. Οπότε, με τη μεγαλύτερη έκδοση του Samsung Galaxy S20 Ultra θεωρητικά θα μένουν αδρανή περίπου 8GB RAM.

Αξίζει ή όχι να πληρώσει κανείς τη διπλή RAM από όση χρειάζεται για τη φυσιολογική καθημερινή χρήση ενός Android smartphone; Ο κάθε ένας μπορεί να απαντήσει για τον εαυτό του, διότι ακόμη και τα 12GB μνήμης RAM είναι αρκετά για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, στον κόσμο του Android.

Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν την ποσότητα ή ενδιαφέρονται για smartphones με ανεβασμένα specs και ποικιλία χαρακτηριστικών. Οπότε, το Samsung Galaxy S20 Ultra 16GB/512GB είναι το καλύτερο smartphone που θα βρουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος