Covid-19: Οι εξελίξεις-Το έκτακτο συμβούλιο υπ. Υγείας της ΕΕ-Στις Βρυξέλλες ο B. Κικίλιας (video)

Covid-19: Οι εξελίξεις-Το έκτακτο συμβούλιο υπ. Υγείας της ΕΕ-Στις Βρυξέλλες ο B. Κικίλιας (video)

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του νέου κινεζικού ιού Covid-19 από το τέλος του Ιανουαρίου για να υποστηρίξει την εκτίμηση του κινέζου ανώτατου υγειονομικού αξιωματούχου ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της αυτόν τον μήνα και ότι το ξέσπασμα θα τερματισθεί τον Απρίλιο. Οι εξελίξεις για τον Covid-19 θα απασχολήσουν, την Πέμπτη, την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Το Συμβούλιο ξεκινάει στις 10πμ (11πμ ώρα Ελλάδας) και θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ  Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Μετά το τέλος του έκτακτου Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, θα προβεί σε δηλώσεις.

«Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας την Πέμπτη, είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για τον κορονοϊό στην ΕΕ», δήλωσε  η αρμόδια για θέματα Υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου προειδοποιώντας ότι «οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα».

«Μας γεμίζει αισιοδοξία ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες του συστήματος υγείας της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αυτοί αποτελούν την εγγύηση για την ετοιμότητα της χώρας» τόνισε με ανάρτησή του στο twitter o πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σπεπτικισμός και διεθνείς αγορές

Αν και οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν από τις προβλέψεις, ειδικοί εκτός της Κίνας προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη.

Την ίδια ώρα, αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της έξαρσης του κοροναϊού είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Βρετανίας κατά 0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος, σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global.

Αν η έξαρση του κοροναϊού κορυφωθεί τον Μάρτιο, όπως είναι η εκτίμηση που γίνεται σήμερα, το σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία πιθανόν να γίνει αισθητό στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ο S&P, αν και κλάδοι, όπως του τουρισμού, μπορεί να χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

«Μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που εμποδίζεται από τον ιό, ιδιαίτερα της παραγωγής προϊόντων, θα μετατεθεί μάλλον παρά θα ακυρωθεί», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας: «Αν υπάρξει ένα αποτέλεσμα αναπλήρωσης, η προοπτική της οικονομίας για το 2021 θα μπορούσε να είναι ακόμη και ελαφρά καλύτερη από την τρέχουσα βασική πρόβλεψή μας (για ρυθμό ανάπτυξης) 1,2%».

Επιστρατεύουν χιούμορ και εφευρετικότητα οι Κινέζοι

Ένας κινέζος μαραθωνοδρόμος, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να παραμένει στο σπίτι του εξαιτίας του νέου κοροναϊού, αποφάσισε να ξεπεράσει την πλήξη του, αλλά και να κρατηθεί σε φόρμα τρέχοντας …50 χλμ μέσα στο σαλόνι του, γράφει σήμερα η Guardian.

Ο Παν Σαντσού από την πόλη Χανγκτσού έκανε 6.250 γύρους στίβου γύρω από δύο μεγάλα τραπέζια που είχε τοποθετήσει μέσα στο διαμέρισμά του.
Ο ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος δήλωσε ότι «δεν άντεχε να κάθεται άλλο» καθώς μαζί με πολλούς άλλους πολίτες σε όλη την Κίνα είναι περιορισμένος επί εβδομάδες μέσα στο σπίτι του.
Για του λόγου το αληθές ο Παν ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo την περασμένη εβδομάδα βίντεο και φωτογραφίες από το εγχείρημά του καθώς και φωτογραφίες από την ειδική εφαρμογή που κατέγραφε τους γύρους.
Ο δρομέας είπε ότι κάθε γύρος στο σαλόνι του σπιτιού του ήταν 8 μέτρα και ότι τελικά ολοκλήρωσε περισσότερους από 6.000 μέσα σε τέσσερις ώρες, 48 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα.
«Έχω πολλές ημέρες να βγω έξω, σήμερα δεν μπορούσε να καθίσω μέσα άλλο. Ένας γύρος είναι περίπου 8 μέτρα, έτρεξα 50 χιλιόμετρα, το έκανα μέσα σε 4:48:44, ίδρωσα και νιώθω υπέροχα», ανέβασε στο Weibo την περασμένη εβδομάδα.

Η χαρτογράφηση των κρουσμάτων

Τα θύματα του Covid-19 αυξάνονται διαρκώς, με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 1.115 και τα κρούσματα τις 45.000, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των κινεζικών υγειονομικών αρχών. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι και ιδίως στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσά της.

Η Χανγκτσού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Τσετσιάνγκ, τέθηκε σε καραντίνα στις 5 Φεβρουαρίου για να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19–όπως ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον νέο κοροναϊό– ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Χουμπέι, που απέχει 600 χιλιόμετρα.

Τον Ιανουάριο, η Ασιατική Αθλητική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα ματαιώσει τα Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου, τα οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Χανγκτσού, εξαιτίας του ιού.

Από τις 12 Φεβρουαρίου, από τις 45.000 περιπτώσεις όπου διαγνώσθηκε ο ιός, 1.116 άνθρωποι πέθαναν ενώ 4.975 θεραπεύθηκαν.

Ακυρώσεις πτήσεων από Ελλάδα προς Πεκίνο

Ακυρώνει πτήσεις από Πεκίνο προς Ελλάδα και αντίστροφα τον μήνα Φεβρουάριο η εταιρία Air China για επιχειρησιακούς λόγους, ενώ από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου 2020 αναστέλλει τις πτήσεις της.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από τον κοροναϊό ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες με αποτέλεσμα η εταιρεία να προβεί σε ακυρώσεις, αλλά και σε αναστολή των προγραμματισμένων πτήσεων της από και προς Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Φεβρουάριο, η εταιρεία Air China προχωρά, για επιχειρησιακούς λόγους, σε ακυρώσεις πτήσεων (η σύνδεση Αθήνα-Πεκίνο ήταν τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο,) ενώ προγραμματισμένα να γίνουν είναι τα δρομολόγια των πτήσεων 15 Φεβρουαρίου και 29 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία προχωρά επίσης, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών της (λόγους δημόσιας υγείας), σε αναστολή των πτήσεων της από 2 Μαρτίου έως και 18 Μαρτίου, ενώ προγραμματισμένες να γίνουν είναι οι πτήσεις των παρακάτω ημερομηνιών: 21, 23, 28 και 30 Μαρτίου.

Μια προσευχή για τους Κινέζους αδελφούς μας από τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται «για τους Κινέζους αδελφούς» που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19Ο πάπας Φραγκίσκος είπε σήμερα ότι προσεύχεται για τους Κινέζους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ελπίζοντας ότι θα γίνουν σύντομα καλά.

«Μια προσευχή για τους Κινέζους αδελφούς μας που υποφέρουν από αυτή την ανελέητη ασθένεια. Μακάρι να αναρρώσουν το συντομότερο δυνατόν», είπε ο ποντίφικας κατά την παραδοσιακή ακρόαση που παραχωρεί κάθε Τετάρτη στο Βατικανό.

 

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή