ΥΠΕΝ: Προς επίλυση η διαχείριση απορριμμάτων της Ύδρας

Προς οριστική και σύγχρονη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της οδηγείται, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Ύδρα.

Χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τον χώρο, στη θέση Κρίταμι, όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.

Με αυτή την εξέλιξη ενεργοποιείται πλέον το κοινό σχέδιο του ΥΠΕΝ, του δήμου Ύδρας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το οποίο προβλέπει:

  • Την κατάργηση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Κρίταμι Ύδρας.
  • Την πλήρη αποκατάστασή του.
  • Τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωση.
  • Τη μεταφορά εκτός Ύδρας μικρής – πλέον – ποσότητας υπολειμμάτων σε σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Η απόφαση για έγκριση του συγκεκριμένου χώρου από το ΚΑΣ για διαλογή στην πηγή είναι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μείζονος σημασίας, καθώς όλη η Ύδρα είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο το νησί, λόγω της γεωμορφολογίας του. Επίσης, λόγω του υφιστάμενου ΧΑΔΑ, στην Ελλάδα επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – από τον Ιούνιο του 2015 και κάθε χρόνο – πρόστιμο 160.000 ευρώ.

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί για αυτοψία στα μέσα Νοεμβρίου, σημείωσε πως «το ΥΠΕΝ, εδώ και τρεις μήνες, βρίσκεται συστηματικά σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον δήμο Ύδρας, καθώς και με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής, με αποτέλεσμα το κοινό μας σχέδιο να λαμβάνει σάρκα και οστά. Πλέον είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της.Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, υπογράμμισε πως «Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία  ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της».


Αφήστε μια απάντηση