Σε κλίμα συναίνεσης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε κλίμα συναίνεσης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας ολοκληρώθηκε η δίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις με την Τουρκία και τα μνημόνια με τη Λιβύη, ενώ ανακοινώθηκε ότι δόθηκε η ελληνική απάντηση στη Γερμανία για το θέμα των αποζημιώσεων, με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν.

Συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «Εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Θετικό κλίμα δεν σημαίνει συναίνεση και ομοψυχία, σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου εκφράζοντας διαφωνία για το κατά πόσο είναι ενεργητική η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Τον προβληματισμό του ΚΙΝΑΛ για τις ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ