Εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Αποδέχτηκε το ΝΑΤΟ το αίτημα του προέδρου Τραμπ για την επέκταση της εκπαιδευτικής αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ. Την απόφαση έλαβαν οι 29 υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και την ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας θετικά σε αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα η Συμμαχία για τη Μέση Ανατολή.

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει κάποιες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διεξάγει ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, γεγονός που σημαίνει πως η απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα την αύξηση δυτικών στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά αυτό θα γίνεται με την συγκατάβαση της ιρακινής κυβέρνησης.

«Σήμερα, οι υπουργοί της Συμμαχίας… συμφώνησαν επί της αρχής για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Σε πρώτη φάση, αυτό θα αποτελεί ανάληψη κάποιων από των τρεχουσών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του παγκόσμιου συνασπισμού».

Το ΝΑΤΟ και ο συνασπισμός διαθέτουν μη μάχιμες, «εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές» αποστολές πυο στοχεύουν στη βελτίωση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, αλλά και οι δύο αναστάλθηκαν, μετά τη δολοφονία από αμερικανικό drone του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Μετά τη δολοφονία, ο Τραμπ κάλεσε το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα για την Μέση Ανατολή, χωρίς να αποφασηνίζει τι αυτό εμπεριέχει.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα είπε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν εκ νέου από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δυνάμεων.

«Το ΝΑΤΟ εντείνει την μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa-Anadolu-Sputnik

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος