Υπόμνημα εργαζομένων στη νέα διοίκηση του ΠΑΓΝΗ

Υπόμνημα εργαζομένων στη νέα διοίκηση του ΠΑΓΝΗ

Τα οξυμένα προβλήματα και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, επισημαίνει σε υπόμνημά του προς τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως αναφέρει το Σωματείο, το ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 πολίτες και χρηματοδοτείται κάθε χρόνο ολοένα και λιγότερο από το κράτος. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό έχουν ξεπεράσει τις 500 και καλεί τη διοίκηση να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου.
Στο υπόμνημα αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους (πληθυσμός που υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι), χρηματοδοτείται κάθε χρόνο ολοένα και λιγότερο από το κράτος. Χαρακτηριστικά το 2018 εξετάσθηκαν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία 132.915 ασθενείς, στα ΤΕΠ 93.000, νοσηλεύθηκαν 83.561 και έγιναν 8.209 επεμβάσεις.
Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Περισσότερες από 500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ (πάνω από 350 στη νοσηλευτική υπηρεσία, 140 στη διοικητική, 40 στην τεχνική, 70 στην ιατρική). Σε αυτούς προστίθενται οι δεκάδες συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο με τις περισσότερες από τις μόνιμες θέσεις τους να μην επαναπροκηρύσσονται. Οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού ο πετσοκομμένος οργανισμός του 2012 είναι ήδη ξεπερασμένος.
Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης: επικουρικοί (πχ γιατροί), με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το νοσοκομείο (πχ καθαριότητα, σίτιση), με μπλοκάκι, μέσω ΟΑΕΔ, ΕΛΚΕ, κοκ. Πρόκειται για εργαζόμενους που, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, προσλαμβάνονται ως έκτακτο προσωπικό, το οποίο ανακυκλώνεται περιοδικά ζώντας σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, με τις απολύσεις τους να προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα”.

www.ert.gr

Σταυρούλα Κατσουλάκη