Κ. Στρέκας «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρωταρχικό στόχο να στηρίξει τον Α΄γενή τομέα»

Κ. Στρέκας «Η κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρωταρχικό στόχο να στηρίξει τον Α΄γενή τομέα»

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρωταρχικό στόχο να στηρίξει τον Α΄γενη τομέα, τον Έλληνα αγρότη την προσέλκυση νέων αγροτών στις καλλιέργειες, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την στήριξη των ακριτικών περιοχών, που είναι τόσο σημαντικές για τη χώρα μας» δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Κώστας Σκρέκας και ανακοίνωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 14/2 θα καταβληθεί για φέτος η συνδεδεμένη.

Όπως τόνισε «πρέπει να σεβαστούμε τον παραγωγό, τους αγρότες, κτηνοτρόφους, γεωργούς, και αλιείς γιατί μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα του και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και τους δίνει την δυνατότητα να παραμένουν στις καλλιέργειες τους, να μην μεταναστεύουν και να διατηρούν την κοινωνική συνοχή της υπάιθρου που είναι τόσο σημαντικό.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρις ο κ. Στρέκας είπε ότι βρέθηκε τρόπος και ανακοίνωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 14/2 θα καταβληθεί για φέτος η συνδεδεμένη.

« Με το που αναλάβαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε λύση ώστε να λειτουργήσει έστω και ένα εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα για να μην αναγκασθεί η χώρα να εισάγει το 100% των άνω των 300.000 τόνων ζάχαρης που καταναλώνουμε σήμερα. Βρέθηκε τρόπος. Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς όπου υπήρξε επενδυτής ο οποίος έχει προχωρήσει σε ενοικίαση δυο εργοστασίων και από εκεί και πέρα έχει ανοιχτό τον δρόμο για να προχωρήσει σε συμβάσεις με καλλιεργητές ώστε να μπορέσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο κάποιοι αγρότες να καλλιεργήσουν. Επίσης σαν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε δώσει την δυνατότητα να μπορούν οι καλλιεργητές να παραδώσουν την παραγωγή τους όχι μόνο σε μια μεταποιητική μονάδα για παραγωγή ζάχαρης ,αλλά να παραδώσουν την παραγωγή τους και σε άλλου τύπου μεταποιητικές μονάδες η μονάδες παραγωγής ενέργειας(βιοαερίου),είπε ο κ. Στρέκας

Όπως διευκρίνισε «έχουμε διασφαλίσει για την φετινή καλλιεργητική περίοδο 2019 αφού πλέον ήταν αδύνατον οι τευτλοπαραγωγοί να παραδώσουν την παραγωγή τους στην ΕΒΖ ,καταφέραμε για λόγους εξαιρετικής περιστάσεως η ανωτέρω βίας να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουν την συνδεδεμένη η οποία θα καταβληθεί για φέτος μέχρι την Παρασκευή 14/2 ,ενώ για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο έχουμε διασφαλίσει ότι επίσης θα υπάρχει ανάλογο ποσό πάλι για την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αρά εφόσον οι παραγωγοί βρουν τον μεταποιητή βρουν τον αποδέκτη της παραγωγής τους και συνάψουν σύμβαση μαζί του θα μπορέσουν και πάλι να καλλιεργήσουν τέυτλα.»

Ο κ. Στρέκας βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την ημερίδα διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Προγραμματικής περιόδου 2021-2027 που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρησης Κοινοτικών Πόρων.

www.ert.gr

Όλγα Ορφανίδου