Παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό – Έκτακτο συμβούλιο υπουργών υγείας ΕΕ – Η ΕΡΤ στο στρατηγείο εκτάκτων αναγκών στις Βρυξέλλες (video)

Εκτάκτως συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας για να βρουν τρόπους να εμποδίσουν τη διάδοση του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κυρίως στην Ασία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δηλώνει ανήσυχος από τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Συριόπουλος συνάντησε στις Βρυξέλλες τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσις, στην αίθουσα επιχειρήσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα ήταν η μέρα με τα περισσότερα θύματα. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 908 ενώ οι πολίτες επιστρέφουν σιγά -σιγά σε γραφεία κι εργοστάσια μετά τις διακοπές για το νέο έτος αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις.

Την Κυριακή μόνο εμφανίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική Κίνα 3.062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής στα 40.171.

Στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είναι σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, επιβεβαιώθηκαν 65 νέα κρούσματα.

Στην ΕΕ καταγράφονται ήδη περισσότερα από 30 περιστατικά. Στη Βρετανία τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από τέσσερα σε οκτώ σήμερα Δευτέρα, ενώ οι τελευταίοι ασθενείς περιλαμβάνουν μια ομάδα Βρετανών που έμειναν σε ορεινό χωριό των Άλπεων, όπως ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες Υγείας, δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω κρούσματα στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα σε όλα τα δείγματα του ύποπτου κρούσματος κορονοϊού που εξετάστηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε απόψε το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου