Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 89 άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό στην Κίνα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 813- οι 811 θάνατοι σημειώθηκαν στην Κίνα και δύο εκτός, στις Φιλιππίνες και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Κίνα ξεπέρασε πλέον τον αντίστοιχο αριθμό όσων είχαν χάσει τη ζωή τους από το SARS, το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο: 2003 το SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε περισσότερες από 24 χώρες παγκοσμίως.

Αύξηση παρουσίασαν και τα κρούσματα, που ανέρχονται πλέον σε 37.200, με το Πεκίνο να διατηρεί τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας, αλλά και να ενισχύει τη σχετική χρηματοδότηση. Ήδη, η κινεζική Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε την έκτακτη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, για την παραγωγή και την αγορά ιατρικών υλικών.

Στη νοτιοανατολική Γαλλία και στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο Λε Κονταμίν, όπου το Σάββατο πέντε Βρετανοί – μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο παιδί που φοιτούσε στο τοπικό σχολείο διαγνώστηκαν με κορονοϊό, γονείς με τα απιδιά τους περίμεναν στην ουρά για να εξεταστούν από τις γαλλικές υγιειονομικές αρχές. Δύο σχολεία θα μείνουν κλειστά την επόμενη εβδομάδα για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Στη Βρετανία, και τέταρτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη χώρα -πιστεύεται ότι το νέο κρούσμα συνδέεται με τον Βρετανό από τον οποίο «κόλλησαν» τον ιό οι Βρετανοί στη Γαλλία και δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια διασύνδεση και με έναν Βρετανό που νόσησε από τον κορονοϊό και ο οποίος βρίσκεται στη Μαγιόρκα.

Το 24ωρο από το Σάββατο έως την Κυριακή το ποσοστό των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 20%, σε σχέση με εκείνο ένα 24ωρο πριν. Οι ειδικοί, ελπίζουν ότι η άνοδος τη θερμοκρασίας, αλλά και η προσπάθεια που καταβάλουν οι γιατροί και σε πολλές άλλες χώρες για την αποτροπή της νόσου, θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Στην Ελλάδα οι ασκήσεις προσομοίωσης είναι συνεχείς και τα νοσοκομεία αναφοράς είναι σε ετοιμότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προστατευτικές μάσκες σε πολλά φαρμακεία έχουν εξαντληθεί και αγοραστές είναι κυρίως Κινέζοι που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Επαναπατρίζονται το βράδυ της Κυριακής δύο Έλληνες υπήκοοι, από τη Ουχάν της Κίνας, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι δύο Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν τηρηθεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα που έχουν τεθεί σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας από το υπουργείο Υγείας και το στρατιωτικό αεροσκάφος που τους μεταφέρει αναμένεται να προσγειωθεί απόψε στην Αθήνα.

Με την άφιξη τους αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Τα θύματα του κορονοϊού ξεπέρασαν εκείνα του SARS- Στους 811 οι νεκροί (video)

Άσκηση ετοιμότητας σε «Ελ. Βενιζέλος»-«Σωτηρία» για τον κορωνοϊό

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος