Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Δίνουμε νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή  με κλειστά δίκτυα άρδευσης

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Δίνουμε νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή   με κλειστά δίκτυα άρδευσης

Έργα που αναβαθμίζουν τη δυναμική της αγροτικής παραγωγής, τονώνουν την οικονομία του πρωτογενούς τομέα, προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, σχεδιάζει και προωθεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ο οποίος ανακοινώνει την ένταξη για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου «ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Δ.Δ. ΜΑΚΡΥΡΑΧΗΣ ΚΑΙ Δ.Δ. ΠΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, προϋπολογισμού  1.004.728,38 ευρώ».

Η πρόταση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αξιολογήθηκε θετικά, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και περιλαμβάνει μια σημαντική παρέμβαση στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μακρυράχης και Πουρίου και σε συνολική καλλιεργούμενη έκταση 10.300 στρεμμάτων με δίκτυο άρδευσης 10.576 χιλιομέτρων.

Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης αναφέρει για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και τη διασφάλιση χρηματοδότησης: «Ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις και αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που δίνουν νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα, ενισχύουν εισοδήματα από αγροτικές καλλιέργειες και κρατούν τη νέα γενιά στον τόπο μας.

Παράλληλα, έργα όπως το συγκεκριμένο, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση αυτών και γενικότερα στην αειφορική χρήση τους, αντιμετωπίζοντας ακόμη περιπτώσεις κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων.

Πετυχαίνοντας διπλάσιο αριθμό αρδεύσεων, αυξάνουμε την παραγωγή κατά περίπου 300 κιλά μήλα το στρέμμα (641 ευρώ επιπλέον), εξοικονομούμε 418.987 κυβικά μέτρα νερού και φυσικά μειώνεται το κόστος παραγωγής από την απουσία υδρονόμων, από κόστος συντήρησης – καθαρισμού υπαρχόντων αυλάκων, καύσιμα, εργατοώρες, ζημιές από κατακλύσεις εδαφών, παρασύρσεις χρήσιμων για την ανάπτυξη των δενδροκαλλιεργειών συστατικών του εδάφους κ.α.

Με το νέο κλειστό σύστημα άρδευσης στάγδην, ενισχύουμε παράλληλα την πυροπροστασία με την τοποθέτηση πυροστομίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη το υφιστάμενο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανέρχεται σε περίπου 105.700 ευρώ, μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα διαμορφωθεί στα 4.228 ευρώ. Μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου η μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου υπολογίζεται περίπου στο 95% (ή 4.228 ευρώ) με συνέπεια το κόστος ύδατος σε ένα μέσο έτος να διαμορφώνεται περίπου 0,01 ευρώ ανά κυβικό.

Υπολογίζουμε ότι από το πρώτο έτος μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αξίας 850.000 ευρώ, η ετήσια διαφορά δαπανών ωφέλειας είναι 309.773 ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου κλειστού δικτύου άρδευσης αναμένεται να αυξήσει το σύνολο των οικογενειακών εισοδημάτων στην περιοχή περίπου 208.240 ευρώ/ έτος, μετά το πρώτο έτος υλοποίησης.»

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση