Γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου

Γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου

Τέλος στη στασιμότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής φιλοδοξεί να βάλει το Βερολίνο, προωθώντας ένα δικαιότερο σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και κατανομής, που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την επιβάρυνση για την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, το οποίο προτίθεται να προτείνει η γερμανική προεδρία της ΕΕ κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προκαταρκτική εξέταση των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου, ώστε να διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένα άτομο έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενο ή πρόσφυγας.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι εξετασθέντες θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ με μία κατά το δυνατόν δίκαιη κατανομή, που θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των χωρών. Προβλέπεται επίσης, ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή χώρα που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε να περιοριστεί η μη ελεγχόμενη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη.

«Οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των χωρών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και της Ελλάδας. Μας εξυπηρετεί, ένα σχέδιο που θα αποσυμφορήσει τα νησιά», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πηγές: ΕΡΤ, A’ Πρόγραμμα

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση