Η ΠΕΔ ζητάει Συντονιστή της Πυροσβεστικής στην Κρήτη

Η ΠΕΔ ζητάει Συντονιστή της Πυροσβεστικής στην Κρήτη

Την αναγκαιότητα δημιουργίας Συντονιστή Επιχειρήσεων που θα εποπτεύει την Κρήτη, τονίζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ΠΕΔ εκφράζει την έκπληξή της γιατί σύμφωνα με το νομοσχέδιο το νησί υπάγεται στο κέντρο συντονισμού της Σάμου.

Στην επιστολή της η ΠΕΔ Κρήτης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η θωράκιση όλης της χώρας από κινδύνους και απειλές προϋποθέτει συνεκτικό σχέδιο δράσης, σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση και εθνικό μηχανισμό με αποκεντρωμένες και άρτια οργανωμένες δομές στην Περιφέρεια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στα έξι Περιφερειακά συντονιστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη. Και επιπλέον υπάγεται στο κέντρο συντονισμού Σάμου.

Ο σχεδιασμός αυτός αντιβαίνει βασικές επιχειρησιακές αρχές, καθώς:

Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασιφανής, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, τους ανέμους και τη βλάστηση που αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.

Περιοχές όπως η Π.Ε. Χανίων ανήκουν στην κατηγορία επικινδυνότητας Α. Επίσης, δεκάδες περιοχές της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura.

Επιπλέον η επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από τις αγροκαλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές δραστηριότητες και από τις επιπτώσεις παραμονής άνω των 6 εκατομμυρίων τουριστών το χρόνο».

www.ert.gr

Κώστας Βασιλάκης