Αυτοί που μένουν πίσω: Ο Γολγοθάς των γυναικών στη Λιβύη

Οι γυναίκες στη Λιβύη δεν πολεμούν με όπλα, αλλά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο δίνουν μάχη σε κάθε επίπεδο

Κάθε πόλεμος έχει νεκρούς. Ωστόσο, αυτοί δεν αποτελούν τα μοναδικά θύματα.

Σε αυτά τα άλλα θύματα που μένουν πίσω και υποφέρουν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την απώλεια μελών της οικογένειάς τους, αναφέρεται το Aljazeera.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τις γυναίκες και τα παιδιά. Στα 9 χρόνια εχθροπραξιών, όπως αναφέρει το συγκλονιστικό βίντεο, έχει σημαδευτεί μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων.

Αντιμετωπίζουν τον δικό τους Γολγοθά

Οι γυναίκες στη Λιβύη δεν πολεμούν με όπλα, αλλά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο δίνουν μάχη σε κάθε επίπεδο, αναφέρει ξεκινώντας το ρεπορτάζ.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες από αυτές τις γυναίκες έχουν γιους στην πρώτη γραμμή του πολέμου και ξέρουν πόσο πικρός είναι ο πόνος της απώλειας.

«Έχασα τα παιδιά μου για την πατρίδα. Ήταν πολύ επώδυνη η απώλειά τους. Πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους και την τιμή τους, αλλά για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν απαλύνει τον πόνο» λέει μια γυναίκα.

«Έχουμε κουραστεί από τον πόλεμο. Πήρε τον Άλι τον μικρό μου αδερφό. Ήταν αρραβωνιασμένος και σχεδιάζαμε τον γάμο» θα πει μια άλλη γυναίκα.

«Χρειάζομαι τη σορό του γιου για να τον θάψω. Δεν ξέρω που είναι και τι έκαναν στο πτώμα του. Γιατί δεν μας δίνουν το πτώμα του; Θέλουμε απλά να τον θάψουμε» λέει μια τρίτη γυναίκα με δάκρυα στα μάτια.

Τα ψυχικά τραύματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aljazeera, το 30% των ανθρώπων σε περιοχές συγκρούσεων είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους ψυχική ασθένεια. Μάλιστα, οι γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Ωστόσο, στη Λιβύη δεν υπάρχει κάποιο μέρος για να τους βοηθήσει να να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ψυχικά τραύματα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:


Αφήστε μια απάντηση