Σε 18 χώρες ο κοροναϊός-Παγκόσμια απειλή λέει ο ΠΟΥ

Σε 18 χώρες ο κοροναϊός-Παγκόσμια απειλή λέει ο ΠΟΥ

Ως παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κοροναϊό, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 213 άτομα σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η απόφαση ελήφθη επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες έχοντας χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο», παρόλο που πέρα από την Κίνα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, έδειξε την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και την ικανότητα που έχει «να ελέγξει την επιδημία» και εξέφρασε τη διαφωνία του με το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο.

Έχουμε την πίστη και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το Πεκίνο.
Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η έκτη χώρα στον κόσμο, όπου σημειώθηκε κρούσμα, την ώρα που η Γαλλία πλέον μετρά οκτώ περιπτώσεις και η Γερμανία πέντε.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη τα δυο πρώτα κρούσματα και την ακύρωση όλων των πτήσεων προς την Κίνα.

Την αναστολή των πτήσεων προς την Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε και η Turkish Airlines.

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αναστέλλουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου