Ν. Μηταράκης: ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα πλωτά φράγματα

Ν. Μηταράκης: ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα πλωτά φράγματα

“Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου ώστε να υπάρχει μια ουσιαστική αποσυμφόρηση άμεσα με στόχο να κάνουμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και να μεταφέρουμε αυτούς που έχουν πάρει άσυλο.
Η αύξηση και επιτάχυνση παραγωγικότητας ασύλου είναι πρωταρχικός μας στόχος και αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών”, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, από τη Χίο, ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσκεψη στα νησιά του Αιγαίου που λειτουργούν ΚΥΤ με την ανάληψη των καθηκόντων του.
“Ενημέρωσα επίσης τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο, για το γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για τη Χίο αλλά και γενικότερα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτησή μας για το θέμα των πλωτών φραγμάτων και το πολύ σκεπτικισμό με τον οποίο το αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες ο κ. Μηταράκης σημείωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και αυτό δείχνει τη μεγάλη διαφορά που έχουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την μεταναστευτική κρίση.
Για μας η χώρα έχει κανόνες, είμαστε μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά παράλληλα εφαρμόζει τη δικιά μας πολιτική, μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική και όσοι δεν δικαιούται διεθνής προστασίας , όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ θα επιστρέφονται πίσω».

Σε ερώτηση αν υπήρχε κάποια εξέλιξη στο θέμα της Κλειστής Δομής στη Χίο, μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο και το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο χιώτης βουλευτής και υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε:
“Δεν είπαμε κάποιες λεπτομέρειες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι γνωστός. Εμείς θεωρούμε ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών απαιτεί:
– Καλύτερη φύλαξη των συνόρων
– Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου
– Επιστροφές όσων δεν δικαιούταν διεθνής προστασίας
– Και κλειστά κέντρα όπου θα μπορούμε πιο αποτελεσματικά να λειτουργούμε το άσυλο.
Και αυτά θα δώσουν περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες. Υπάρχει ένα θέμα δυσπιστίας των τοπικών κοινωνιών. Είναι γνωστό. Δουλεύουμε με την Περιφέρεια και τους Δήμους να το αντιμετωπίσουμε”.

 

Επίσκεψη στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ

Πριν τη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Μηταράκη στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ όπου σε σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook σημείωσε:
“Σήμερα, επισκέφθηκα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της πατρίδας μου, της Χίου. Ενημερώθηκα για την κατάσταση που επικρατεί από την προϊσταμένη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και τη Διοικητή του κέντρου. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από αυτούς που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας”.

The post Ν. Μηταράκης: ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα πλωτά φράγματα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb