Οι δυνατότητες της διαστημικής Αρχαιολογίας

Τον τελευταίο αιώνα η τεχνολογία παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη χρόνο με το χρόνο. H εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η διάδοση της χρήσης τους φαίνεται πως επηρέασαν τόσο την καθημερινή μας ζωή όσο και την επιστήμη, προσφέροντας νέα πανίσχυρα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων.

Κάποια πράγματα που θεωρούμε σήμερα δεδομένα δεν ήταν εφικτά πριν από λίγα χρόνια, όπως το να πραγματοποιούμε τις αγορές μας στον ΑΒ Βασιλόπουλο, να παρακολουθούμε απευθείας αγώνες από την άλλη άκρη της γης, να μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο με όποιον θέλουμε, να παίζουμε online casino Netbet από το σπίτι μας με τις πιτζάμες, να διαβάζουμε όποιο βιβλίο θέλουμε στο tablet ή να βλέπουμε ταινίες και σειρές στη στιγμή μέσω Netflix. 

Αντίστοιχα, Η επιστημονική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλο και πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία. Οι δορυφόροι είναι ένα από αυτά και φαίνεται να αποτελούν κομβική τεχνολογία για την ανάπτυξη της διαστημικής Αρχαιολογίας.

Τι είναι η διαστημική Αρχαιολογία

Μπορεί ο όρος να παραπέμπει στην επιστημονική φαντασία, όμως πρόκειται για έναν πραγματικό κλάδο της επιστήμης της αρχαιολογίας. Δεν μιλάμε για εξερεύνηση νέων πλανητών στο διάστημα, αλλά για την αξιοποίηση των δορυφόρων που βρίσκονται γύρω από γη Για στη μελέτη το έδαφος του πλανήτη μας από αρχαιολόγους.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά διαθέτουν όργανα υψηλής ακριβείας που μπορούν να αποκαλύψουν τους επιστήμονες πολλές λεπτομέρειες για το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας. Με τον τρόπο αυτό έχουν ανακαλυφθεί ολόκληρες πόλεις και αρχαιολογικά μνημεία σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε καν πώς θα μπορούσαμε να ψάξουμε. 

Ουσιαστικά οι δορυφόροι χρησιμοποιούν εξειδικευμένο λογισμικό προκειμένου να φωτογραφίσουν και να αναλύσουν το έδαφος με διαφορετικά τμήματα του φάσματος του φωτός. Η χρήση διαφορετικών φασμάτων φωτός, που δεν είναι πάντα ορατά από το ανθρώπινο μάτι, μας αποκαλύπτει πληροφορίες πραγματικά πολύτιμες και κάνει πιο καθαρές τις εικόνες από τις κανονικές φωτογραφίες. Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες πιστεύαμε πως αυτό που βλέπει το μάτι μας είναι και αυτό που υπάρχει πραγματικά γύρω μας και στο σύμπαν. Όμως με η εξέταση διαφορετικού φάσματος φωτός αποκαλύπτει νέα δεδομένα, προσθέτοντας ουσιαστικά νέες πληροφορίες, ακόμη και σε σημεία τα οποία γνωρίζαμε ήδη. 

Κατασκοπία και επιστήμη

Παρότι οι δορυφόροι χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες από τη δεκαετία του 80 και έπειτα, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες είχα γίνει σημαντικές προσπάθειες για φωτογράφηση από αέρος, σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κάπως έτσι ανακαλύφθηκε το Stonehenge στην Αγγλία από αερόστατο. Στη συνέχεια η τεχνολογία των κατασκοπευτικών δορυφόρων προσφέρθηκε στη διάθεσή της επιστημονικής κοινότητας και εκπληκτικές ανακαλύψεις ήρθαν στο φως.

Με τον τρόπο αυτό βρέθηκαν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως στη Μέση Ανατολή αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Διαφορετικές τεχνολογίες και φάσμα φωτός χρησιμοποιείται ανάλογα με την περιοχή την οποία μελετούν οι αρχαιολόγοι. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο στρώματα άμμου καλύπτουν όλη τη γη, ενώ σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Κεντρική Αμερική έχουμε πυκνή βλάστηση που καλύπτει την επιφάνεια. Υπάρχουν ωστόσο λύσεις και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, καθώς και για πολλές άλλες, που μας επέτρεψαν να αποκαλύψουμε τεράστια δίκτυα πόλεων και κτιρίων, τα οποία στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε μέσω ανασκαφών. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε δυσπρόσιτα σημεία, αλλά όχι μόνο εκεί. 

Έτσι, με τις νέες τεχνολογίες του διαστήματος, οι αρχαιολόγοι εξοικονομούν χρήμα και κόπο, όντας σε θέση να εντοπίσουν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα που ίσως το απλό ανθρώπινο μάτι από τη Γη να μην είχε ποτέ καταφέρει να εντοπίσει.



Αφήστε μια απάντηση