Ολοκληρώθηκε το «ξέπλυμα» του ΠΑΟΚ με την κατάθεση της τροπολογίας

Κατατέθηκε η τροπολογία – Αφαίρεση 5 έως 10 βαθμούς αντί υποβιβασμού για την πολυϊδιοκτησία – H αφαίρεση βαθμών μπορεί να γίνει σ’ αυτό ή… και στο επόμενο πρωτάθλημα αν η παράβαση διαπιστωθεί μετά τη λήξη της περιόδου

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και με τροπολογία που κατατέθηκε, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το «ξέπλυμα» του ΠΑΟΚ για την πολυϊδιοκτησία που η ΕΕΑ έκρινε ότι είναι ένοχος.

Η «πονηρή» τροπολογία προβλέπει την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμούς από εκείνους που… πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη. Δηλαδή από όσους παραβαίνουν το νόμο για την πολυϊδιοκτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την απόκτηση μετοχών άλλων ΠΑΕ.

Το επίσης ενδιαφέρον της τροπολογίας είναι ότι η αφαίρεση βαθμών προβλέπεται ότι μπορεί να ισχύσει από το τρέχον ή το… επόμενο πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστικά ψηφοφορία με αποτέλεσμα η τροπολογία να μην ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις γεννήσεις αλλά να μεταφερθεί προς ψήφιση την Τετάρτη το μεσημέρι μαζί με κύρωση διακρατικής συμφωνίας.

Δείτε εδώ την  τροπολογία που αλλάζει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα για υποβιβασμό

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Λευτέρη Αυγενάκη, προβλέπεται ότι η αλλαγή του νόμου θα ξεκινήσει να ισχύει από την τρέχουσα περίοδο.

Δηλαδή, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το ερώτημα είναι πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ποινή. Στο τωρινό πρωτάθλημα ή στο επόμενο; Είναι ερμηνεία που δίνει η νέα τροπολογία η οποία λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί από το τρέχον πρωτάθλημα κι αν η παράβαση διαπιστωθεί μετά τη λήξη της περιόδου τότε θα ισχύσει από την επόμενη.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει ένομμο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.

Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις»

Τι υποστήριξε η Μενδώνη

Στην σύντομη παρέμβασή της η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι με την τροπολογία «επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε διαπίστωση παραβάσεων του αθλητικού νόμου».
«Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανα τους την νέα ρύθμιση . Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρηση της ποινής στο πλαίσιο που ορίζει ο νομοθέτης» τόνισε η υπ. Πολιτισμού για να προσθέσει: «Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Οπως υπογράμμισε ακόμη η Λίνα Μενδώνη «η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον Αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει έναν νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μας αυτό επιδιώκουμε με την τροπολογία. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε ένταση είτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».


Αφήστε μια απάντηση