Πόλεμος συμμοριών στην Κολομβία εκτοπίζει 3.000 αμάχους

Πόλεμος συμμοριών στην Κολομβία εκτοπίζει 3.000 αμάχους

Περισσότεροι  από 3.000 άμαχοι, ανάμεσά τους περίπου χίλια παιδιά, εκτοπίστηκαν στην Κολομβία εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών διακινητών ναρκωτικών για τον έλεγχο περιοχών όπου παράγεται κοκαΐνη.

Το θέρετρο των συγκρούσεων για τον έλεγχο εδαφών βρίσκεται σε χωριά κοντά στον ποταμό Τσαγκουί και θεωρείται στρατηγικό «πέρασμα προς τις ΗΠΑ». «Είναι πιθανό ο αριθμός να είναι λίγο πιο υψηλός, αλλά ως αυτή την ώρα έχουμε καταμετρήσει 1.179 οικογένειες, 3.031 ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν», ανάμεσά τους 1.044 παιδιά, στον δήμο Τουμάκο (Ναρίνιο, νοτιοδυτικά), τόνισε η δήμαρχος Μαρία Εμίλσεν Ανγκούλο.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν  από τα τέλη του 2019 σε γεωργικούς τομείς της κοινότητας αυτής ανάμεσα σε τρεις ένοπλες ομάδες, ανάμεσά τους αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί και αυτό «προοδευτικά αναγκάζει τον κόσμο να εγκαταλείπει τις αγροτικές περιοχές και να καταφεύγει σε αστικές ζώνες», σύμφωνα με τη δήμαρχο.

Παρότι η συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε σημαντικά την ένταση του εμφυλίου πολέμου ο οποίος σπαράσσει την Κολομβία για πάνω από μισό αιώνα, διάφορες ένοπλες ομάδες, ανάμεσά τους και άνθρωποι των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών όπως το καρτέλ Σιναλόα, συνεχίζουν να συγκρούονται για τον έλεγχο ζωνών όπου καλλιεργούνται κόκα και μαριχουάνα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης