«Ζητήματα εξουσίας»: Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Λυμπεράτου

«Ζητήματα εξουσίας»: Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Λυμπεράτου

Kυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μιχάλη Λυμπεράτου με τίτλο «Ζητήματα Εξουσίας – Αριστερή στρατηγική και αντεπαναστάσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια συγκριτική παράθεση».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος: «Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου δεν υπάρχουν στην ελληνική βιβλιογραφία επαρκείς συνεκτικές και ορθολογικές αφηγήσεις για τον χαρακτήρα, την ιδιοσυστασία και το πολιτικό περιεχόμενο της σύγκρουσης αυτής. Βασική αιτία της ανυπαρξίας μιας σφαιρικής ερμηνείας των γεγονότων εκείνων είναι η έλλειψη τεκμηριωμένης γνώσης σε σχέση με το πώς διαμορφώθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος, οι διεθνείς στρατηγικές οι φάσεις που προσέλαβαν οι αντιθέσεις αυτές και το πότε και πώς όλα αυτά επηρέασαν τις ελληνικές πολιτικές συνθήκες.

Δεδομένου ότι οι αδυναμίες αυτές επέδρασαν στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κυρίαρχης ιδεολογίας και νομιμοποίησαν την καθυστέρηση στην πολιτική εξέλιξη της χώρας, ενώ εξακολουθούν να δημιουργούν απαράδεκτες πολώσεις μέχρι σήμερα, είναι αναγκαίο να θέσουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους βάσεις.

Η παρούσα εργασία επιδιώκει: να καταδείξει: πώς διαμορφώθηκαν και τι χαρακτηριστικά είχαν οι μεταπολεμικές πολιτικές κατευθύνσεις-συσχετισμοί σε πλανητικό επίπεδο, τι μεθοδεύτηκε σε άλλες χώρες, ποιος πραγματικά προκάλεσε τη διεθνή πόλωση, σε ποιο βαθμό και γιατί επηρέασε την Ελλάδα.
Σε προέκταση των παραπάνω: πόσο και ποιες ήταν οι εγχώριες ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσαν τον ελληνικό εμφύλιο, γιατί απέκτησε αυτόν τον χαρακτήρα, με ποια δομή μορφοποιήθηκε η σύγκρουση, γιατί προσέλαβε τέτοια έκταση, γιατί απέτυχαν οι εκτεταμένες προσπάθειες για ειρήνευση.

Όταν στις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958, μόλις 8 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου η ηττημένη Αριστερά εξασφαλίζει, παρά τον γενικευμένο κατατρεγμό εις βάρος των οπαδών της, το 24,42% των ψήφων, αυτή η έμμεση νομιμοποίησή της από το εκλογικό σώμα, πρόδηλα αποδεικνύει, ότι οι άνθρωποι της εποχής, βίωσαν την εμπειρία του εμφυλίου με τρόπο διαφορετικό από τους υστερισμούς της κυρίαρχης ιδεολογίας

Κύριο ζητούμενο του βιβλίου, είναι να παρουσιάσει την Ελλάδα παράλληλα με τη διεθνή πραγματικότητα της εποχής εκείνης και να αποκαθηλώσει στερεότυπα που την καθόρισαν πολιτικά για δεκαετίες».

Info

Συγγραφέας: Μιχάλης Λυμπεράτος

Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Έτος έκδοσης: 2020

Διαστάσεις: (16 x 24 εκ.)

ISBN 978-960-9511-65-0

Αριθμός σελίδων: 496

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ : Παρ’ Υμίν (Ε. Τζανακάκης) και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία Αθηνών και επαρχίας

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος