Ανησυχία για τον Κοροναϊό – Σ. Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος, στον Realfm: Ελέγχουμε τους ταξιδιώτες

«Είναι ένας ιός ξαδερφάκι του ιού SARS, ανήκει στην ίδια κατηγορία των ιών, των κοροναϊών. Προς το παρόν έχει εκτιμηθεί από όλες τις αρχές δημόσιας υγείας στον κόσμο ως ιός χαμηλού κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει μία αυξημένη μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες, συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να επικαιροποιήσει τα μέτρα εγρήγορσης», δήλωσε στον realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οκ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι είναι ένας ιός, ο οποίος έχει περιχαρακωθεί στην περιοχή των ταξιδιωτών. Ελέγχουμε τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας για συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς ελέγχονται και πως απομονώνονται για να σταματήσει η διασπορά αυτού του ιού».

«Δεν φαίνεται να είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο ιός SARS και ο ιός MERS, υπάρχει μία επαγρύπνηση και ετοιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες από την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα επικαιροποιεί τις οδηγίες και θα στείλει νέες οδηγίες που τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση, να πιάσουμε ένα περιστατικό και να σταματήσει ο κύκλος μετάδοσης. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος εισαγωγής περιστατικού στην χώρα θεωρείται χαμηλός», πρόσθεσε.Όσον αφορά τις ενδείξεις του κοροναϊού, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι «μία σοβαρή γρίπη είναι πιθανότερη, παρ’ όλα αυτά συμπτώματα με αυτά της σοβαρής γρίπης όπως ένας έντονος πυρετός, μία δυσκολία στην αναπνοή, μία κατάσταση πνευμονίας η οποία συνδέεται με ταξίδι στην συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, είναι υποψία για αυτήν τη νόσο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η δική μας γρίπη είναι σε κατακόρυφη άνοδο, συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα κυρίως τύπου Α. Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση. Δυστυχώς το 70% των ανθρώπων στις ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί».


Αφήστε μια απάντηση