Έτος Μελίνας Μερκούρη το 2020-Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Έτος Μελίνας Μερκούρη το 2020-Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα ζωής που έδωσε η Μελίνα Μερκούρη, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για το έτος 2020. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί ο τόμος των πρακτικών διεθνούς ημερίδας για την επανένωση των γλυπτών.

Οι εκδηλώσεις

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα θα κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα».

Για το μήνα Μάρτιο, στο φουαγιέ της έδρας της Ουνέσκο στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα και για την αρχαιοκαπηλία.

Τον Απρίλιο, τα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη θα γίνουν φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο Rex πλαισιωμένα με σχετικές εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει τραγούδια που είχε τραγουδήσει η Μελίνα Μερκούρη.

Τον ίδιο μήνα στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων θα εγκαινιαστεί έκθεση θεατρικών κουστουμιών και προσωπικών αντικειμένων της.

Στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα γενεθλίων της, ο Πειραιάς θα γιορτάσει τη Μελίνα Μερκούρη με εκδηλώσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ενός θεσμού των είχε δημιουργήσει η Μελίνα Μερκούρη.

Πηγή:ΕΡΤ/Βάσω Τζανακάκη

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή