Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας για το προσφυγικό (video)

Συνεργασία  Ελλάδας – Γαλλίας για το προσφυγικό (video)

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, ο οποίος επισκέφθηκε την πρότυπη δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στον Ελαιώνα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι συζητήσεις μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου και του Γάλλου Υφυπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.

Αφού προηγουμένως επισκέφθηκαν την πρότυπη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, κατέληξαν σε μία σειρά από μέτρα και ενέργειες.

Το πρώτο, η υποδοχή των 400 αιτούντων άσυλο στην Γαλλία, κατά προτεραιότητα ευάλωτων ομάδων κυρίως οικογενειών.

Ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξης που παρέχει η Γαλλία στη χώρα μας, με την αποστολή για τη διαχείριση θεμάτων ασύλου, 24 ειδικών αρχικά οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα για διάστημα τριών ίσως και τεσσάρων μηνών, αντί δύο που προβλεπόταν αρχικά.

Αύξηση της Γαλλικής παρουσίας στην δύναμη της Frontex από 176 σε 200 υπαλλήλους.

Οι δύο πλευρές συζητούν την οργάνωση από κοινού ομαδικών πτήσεων στις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Υπό συζήτηση είναι μέσω της πρεσβείας η διευκόλυνση για την έκδοση προξενικών αδειών διέλευσης.

Ενώ ανακοινώθηκε και η προσθήκη τρίτου αξιωματούχου συνδέσμου στα ελληνικά αεροδρόμια, με αποστολή των έλεγχο κατά την επιβίβαση των μεταναστών ώστε να αποφεύγονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις απειλές της Τουρκίας ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Τουρκικής πλευράς ότι οι κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξουν οι μεταναστευτικές πόρτες προς την Ευρώπη, προσθέτοντας πως οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν μόνο μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα και δημιουργούν εγκλωβισμό.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος