Έρχονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα εισφορών μη μισθωτών

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα εισφορών μη μισθωτών

Με διαδικασίες εξπρές θα απονέμονται από την 1η Ιουνίου οι συντάξεις καθώς ψηφιοποιούνται όλες οι σχετικές υπηρεσίες. Εξάλλου αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το νέο ασφαλιστικό έρχεται προς διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα.

1,5 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν να επιλέξουν όταν ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μία από τις 6 κατηγορίες προκαθορισμένων ασφαλίστρων, την οποία και θα ακολουθήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

Μπορεί η ελάχιστη εισφορά να δίνει σύνταξη μόλις 779 ευρώ και η υψηλότερη 1659 (για 40 έτη) όμως οι αντοχές της τσέπης καθορίζουν την επιλογή.

Αλλαγές και στην εισφορά υγείας των ελεύθερων επαγγελματιών. Θα ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες από το ελάχιστο των 55 ευρώ, ενώ θα παραμένει σταθερή στα 66 ευρώ/μήνα από την 2η έως και την 6η ασφαλιστική κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερο κομμάτι των καταβαλλόμενων εισφορών θα πηγαίνει στην ανταποδοτική σύνταξη του ασφαλισμένου αυξάνοντάς την.

«Όλους τους συμφέρει να πάνε στην υψηλή κατηγορία θα δώσει υψηλότερη σύνταξη… για πρώτη φορά πλαφόν δεν θα αυξάνεται η εισφορά υγείας» δήλωσε στο Open, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης .

Οι εισφορές Ιανουαρίου θα καταβληθούν με το παλαιό σύστημα ωστόσο στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός.

Για επιβάρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

«Η πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Ακτσιόγλου.

«Κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους τώρα» ζητά με ανάρτησή της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Κατερίνα Γράβου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή