Fitbit: Τα wearables ίσως βοηθήσουν στην πρόβλεψή επιδημιών γρίπης

Techblog.gr

Fitbit flu

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δει πτώση στις πωλήσεις, κυρίως λόγο της δυναμικής εισόδου ανταγωνιστών στον χώρο των wearables, η Fitbit παραμένει μία από της κορυφαίες εταιρείας του κλάδου.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ασχολούνται με αισθητήρες που παρακολουθούν την καρδιά και προλαμβάνουν διάφορα καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα wearables της Fitbit θα μπορούσαν να προειδοποιούν τους κατόχους τους ότι πρόκειται να αρρωστήσουν, καθώς και τις αρχές για μία επερχόμενη επιδημία.

Η διεξαγωγή της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα δεδομένα ύπνου και παρακολούθησης του καρδιακού παλμού που παρέχουν τα fitness tracker θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές να προετοιμαστούν για επερχόμενες εξάρσεις επιδημιών γρίπης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα ύπνου, φυσικής δραστηριότητας και καρδιακού παλμού, 200.000 χρηστών Fitbit. Από τους διακόσιες χιλιάδες χρήστες, οι 47.248 είναι κάτοικοι των πολιτειών της Καλιφόρνια, του Τέξας, της Νέας Υόρκης, του Ιλινόις, και της Πενσιλβανία. Ενώ η μέση ηλικία τους ήταν 43 ετών, και το 60% ήταν γυναίκες.

Για να χαρακτηρίσουν οι ερευνητές τον καρδιακό παλμό μη φυσιολογικό θα έπρεπε ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του χρήστη να είναι υψηλότερος από τον γενικό μέσο όρο των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα, για την ποιότητα του ύπνου, θα έπρεπε η μέση εβδομαδιαία διάρκεια ύπνου του εκάστοτε χρήστη να είναι χαμηλότερη από τη γενική μέση διάρκεια ύπνου.

Έπειτα, οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα με τις εβδομαδιαίες εκτιμήσεις των Κέντρων Ασθενειών των ΗΠΑ, όσον αφορά ασθένειες που μοιάζουν με τη γρίπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι ερευνητές να γνωρίζουν ότι ο χρήστης θα αρρωστήσει, πριν καν αυτό συμβεί.

Το μέλλον

Θα χρειαστούν αρκετές μελέτες ακόμη μέχρις ότου να θεωρούνται αξιόπιστα τα αποτελέσματα που προσφέρουν οι αναλύσεις αυτών των δεδομένων. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, Rosalind Eggo, ανέφερε ότι τα Fitbit και γενικότερα τα wearables θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ασθενειών.

Πηγή 1 Πηγή 2

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος