Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ – Η θέση των κομμάτων (video)

Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ – Η θέση των κομμάτων (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στην βουλή η ειδική ημερήσια συνεδρίαση για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, από την περασμένη Πέμπτη έχει υπογράψει την σχετική πρόσκληση η οποία έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο της Βουλής.

Οι δύο επιλογές ψήφου που έχουν οι Έλληνες βουλευτές είναι να υποστηρίξουν την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ή να δηλώσουν «παρών». Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου.

Το Σύνταγμα προβλέπει συνολικά πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, μετά από 5 ημέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία, με το ίδιο ποσοστό ως «πλαφόν» για την εκλογή. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η δεύτερη, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία με ανάγκη πλέον για πλειοψηφία 151 ψήφων, ενώ αν απαιτηθεί, υπάρχει και πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία των ψηφισάντων.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, με την υποστήριξη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 265 ψήφους, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει δηλώσει πως δεν θα είναι παρών στην ψηφοφορία.

«Παρών» αναμένεται να δηλώσουν ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25. Στο «Παρών» σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται και η «Ελληνική Λύση».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ