Στην Γαλλία προωθούνται 400 αιτούντες άσυλο – Συμφωνία Κουμουτσάκου με Καστανέρ

Στην Γαλλία προωθούνται 400 αιτούντες άσυλο – Συμφωνία Κουμουτσάκου με Καστανέρ

400 αιτούντες άσυλο θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης, σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώρ. Κουμουτσάκος με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαιώθηκε η πρόταση που είχε υποβάλει ο τελευταίος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Η γαλλική πρόταση μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη συνάντησή τους που έγινε ενόψει και της επίσκεψης του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε η γαλλική πρόταση μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, που είχε υποβάλλει ο κ. Καστανέρ με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επίσης, σημειώνεται πως ο κ. Καστανέρ τόνισε στον κ. Κουμουτσάκο ότι η Γαλλία στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, όπως επισημαίνεται οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνέχιση των επαφών και συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει των προσεχών διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Γ. Κουμουτσάκος στην συνεδρίαση του ΟΟΣΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού φαινομένου, το οποίο εκτίμησε πως θα απασχολεί τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα χρόνια.

Στη βάση αυτή, τόνισε την ανάγκη θέσπισης μιας ισχυρής, συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, βασισμένης αφενός στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αφετέρου στην ασφάλεια και τη νομιμότητα.

Υπογράμμισε την ανάγκη αποτρεπτικών δομών συνοριακής φύλαξης και καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, καθώς και αποτελεσματικές συμφωνίες επιστροφών με τρίτες χώρες και κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ