«Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις»: Δυνατή ομάδα το πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης

«Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις»: Δυνατή ομάδα το πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης

Νέο βιβλίο με περιεχόμενο την κοινωνική και ιστορική πλευρά του αθλητισμού στη χώρα μας, βγαίνει στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» και υπότιτλο «Μεσοπόλεμος-Κατοχή-Δικτατορία-Μεταπολίτευση» (ISBN 9789609511704), που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 7μμ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» και συγγραφέας είναι ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος.
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» σε ανακοίνωσή τους: «Στα περιεχόμενά του περιλαμβάνει πολλές συνεντεύξεις πρωταγωνιστών μέσα και έξω από τις γραμμές των γηπέδων, σπάνια ντοκουμέντα και χρονικό «άπλωμά» της από την περίοδο του Μεσοπολέμου, την κατοχή και τη δικτατορία, έως τις μέρες μας.

Με το «αυγό του φιδιού» να επιχειρεί συνεχώς σε όλες τις ιστορικές περιόδους, να πετύχει την «επώασή» του στις κερκίδες των γηπέδων και μεγάλες διοργανώσεις να είναι μπροστά μας (πχ το Γιούρο του 2020), το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διάσωσης της ιστορικής μνήμης, και ανάδειξης θετικών παραδειγμάτων στο χώρο του αθλητισμού, σαν πυξίδες για το σήμερα και κυρίως για το αύριο».

A.O. Mίμας – Μικρασιατική 1937

Το πάνελ:
Ο Νίκος Μάλλιαρης (προεδρείο της βιβλιοπαρουσίασης) υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αστέρας 2004», δραστήριος στις τάξεις των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, αλλά και στο κλαμπ των φίλων της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα. Επίσης υπηρέτησε και το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λειτουργεί στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας φιλάθλων «Επίσκυρον» (αρχαία ονομασία παιχνιδιού που μοιάζει με το ποδόσφαιρο).

Ο Διονύσης Χριστακόπουλος αθλητής σε μικρή ηλικία στην κατοχή και «αετόπουλο» της ΕΠΟΝ, περιγράφει μοναδικές στιγμές, όπου το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη των αντιστασιακών δραστηριοτήτων ενάντια στους κατακτητές, στην πόλη της Καλαμάτας, όπου διέμενε. Ο πατέρας του με έντονη συνδικαλιστική δράση, εκτελέστηκε στους 200 της Καισαριανής.

Ο Κώστας Μανταίος υπήρξε καλαθοσφαιριστής των Αμπελοκήπων, του Αετού Θεσσαλονίκης και ακολούθως του Πανελευσινιακού την εποχή που η χούντα είχε ορίσει στρατιωτικούς επιτρόπους στις διοικήσεις των σωματείων. Ενδιάμεσα στα χρόνια της αθλητικής του δράσης υπήρξε και πολιτικός κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα είναι πρόεδρος του Α.Ο. Αμπελοκήπων, αλλά και μέλος Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ο Γιάννης Ξαρχουλάκος υπήρξε ποδοσφαιριστής στην ανεξάρτητη ομάδα ΠΑΟΛ και στη συμμετέχουσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας, Βικτώρια. Την άνοιξη του 1967 τον ζητούσαν ο Φωστήρας, ο Ατρόμητος και η ασφάλεια και όπως αναφέρει ο ίδιος, κέρδισε η ασφάλεια, με αποτέλεσμα να «συνεχίσει» το ποδόσφαιρο μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στο προαύλιο των φυλακών που τον έκλεισε το δικτατορικό καθεστώς και να περιγράφει στο βιβλίο μοναδικές στιγμές από εκείνα τα χρόνια. Σήμερα είναι οργανωτικός γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο συνοικισμό των λιγνιτωρύχων της Ραφήνας, στη Διασταύρωση της Ραφήνας. Υπηρέτησε την περιοχή του από πολλά πόστα στον Πολιτισμό, το συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον αθλητισμό. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της Θύελλας Ραφήνας και μερικά χρόνια αργότερα και γυμναστής της ομάδας. Συμμετείχε στη συλλογική προσπάθεια γέννησης του αθλητικού συλλόγου και διαμόρφωσης των πρώτων αθλητικών χώρων με συλλογική εργασία των λινιτωρύχων και των οικογενειών τους.

Ο Τάσος Επιτρόπου, δημοσιογράφος και διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ, είναι από τα πιο ανοιχτά μυαλά στο χώρο και έχει αποδείξει τη δυνατότητα που έχει να αντιλαμβάνεται την αξία και την κοινωνική γείωση που έχουν θέματα από το χώρο του αθλητισμού, που δεν παράγονται από τις μεγάλες ΠΑΕ και ΚΑΕ του χώρου, αλλά μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.

Θα κλείσει ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, ερευνά θέματα κοινωνικής ιστορίας, με εξειδίκευση στη μελέτη αρχείων και την καταγραφή της λεγόμενης «προφορικής ιστορίας», αλλά και αθλητισμού βάσης, εδώ και 30 χρόνια, με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, δίνοντας ανελλιπώς το παρόν κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα, ειδικά εκεί όπου δεν πέφτουν οι προβολείς της δημοσιότητας.

H ομάδα στo εξώφυλλο του βιβλίου, είναι η Καλογρέζα, η πρώτη ομάδα που διέλυσε η δικτατορία το 1967.

Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Η δημοφιλία των σπορ δεν άφησε ασυγκίνητα τα ανά τις εποχές σκληρά καθεστώτα, που επιχείρησαν μέσω του ελέγχου του αθλητισμού να περάσουν προπαγανδιστικά μηνύματα, να εδραιώσουν την εξουσία τους και να ποδηγετήσουν τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις.

Παράλληλα με την επιχείρηση προπαγάνδας, αναπτύχθηκε και μία αθλητική «βιομηχανία», αφού η εμπορική αξιοποίηση του αθλητισμού και τα κέρδη δεν άφησαν ασυγκίνητους κυβερνώντες αλλά και επιχειρηματίες.

Στον αντίποδα, ο αθλητισμός που δίνει χαρά και δεν διχάζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή της φανέλας, που προωθεί τη συλλογικότητα, τη χαρά την υγεία, τη συνεργασία και όχι το μίσος, μέσα από τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων μέσα και έξω από τους αθλητικούς στίβους, πάλεψε σε όλες τις εποχές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι, τις απόπειρες να γίνει ο αθλητισμός «εργαλείο» στήριξης της ανελευθερίας και οι αθλητές, όπως και οι φίλαθλοι, κομπάρσοι σε ένα «στημένο» παιχνίδι».

Κρόνος 1935

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε μεταξύ άλλων στοιχεία για τη δράση των: Ένωση Ελλήνων ΑΘλητών, αθλητική ΕΠΟΝ, Αθλητική Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, Ένωση Αεριόφωτος, Α.Ο. Μίμας-Μικρασιατική, Απόλλων Χαλανδρίου, Αστέρας 2004, Αμβρυσσέας Διστόμου, Α.Ο. Νέας Ιωνίας, ΠΑΟ Καλογρέζας, Α.Ο. Προφήτη Ηλία, Α.Ε. Μοσχάτου, Τρίτωνας, Έσπερος,Παγκράτι, Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού, Αδελφοσύνη Ρόδου, Διαγόρας Ικαρίας, Κρόνος Αθηνών, Ολυμπιακός Χαλκίδας, ΑΕΚ Χαλκίδας, Ολυμπιακός Κοζάνης, Νέα Ελβετία, Ηρακλής Ξυλοκάστρου, Ατρόμητος Πατρών, Ισθμιακός, Αρίων, Ολυμπιακός Λαυρίου, Ιωνικός Αστέρας Θηβών, Τοξότης Βόλου, Μακαμπή Θεσσαλονίκης, Α.Ε. Κομμένου, Α.Ε. Καλαβρύτων, Αυτόνομη Ποδοσφαιρική Ομάδα Πάτρας, Τηγανίτης, Ο.Κ.Α. Αρκάδι, Α.Ο. Μεσαριάς Ικαρίας, Ατρόμητος Περιστερίου, ΠΑΣ Ίκαρος Ικαρίας, Ανταγόρας Κω, Εθνικός Αστέρας, Φωστήρας Καισαριανής, Α.Ο. Χαλκηδόνα, Ερμής Κορυδαλλού, Αστέρας Ζωγράφου, Πέρα Κλουμπ, Αιγέας Πλωμαρίου, Θύελλα Πατρών, ΑΠΣ Πάτραι, Ποδοσφαιρικός Όμιλος Άνω Λόφου-Περιστέρι, Ηρακλής Ηρακλείου Αττικής, Κορωνίδα Γαλατσίου, Α.Ε.Δάφνη Δάσους Χαϊδαρίου, HOPE Refugees-Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου, Μακεδονικός, Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, ομάδα φίλων της Μπαρτσελόνα, Πλατανιάς Χανίων, Α.Ο. Αμπελοκήπων, F.C. Cosmos, Αιολικός Μυτιλήνης, P.C.C. Athens, Αμφιάλη, Πίνδος Κόνιτσας, Δόξα Δράμας, Basso Rango-Ultras Απόλλων Σμύρνης, Α.Ε. Τυφλών-Πυρσός.

Επίσης από το εργασιακό πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ, οι ομάδες των: ΟΛΜΕ, ΟΑΕΔ, Δήμος Αθηναίων, ΠΟΕΔΗΝ, ΔΟΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και το εργασιακό πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ.

Σχετική είδηση: «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» – Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο

Μην χάσετε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο www.ert.gr: «Μοτοποδόσφαιρο» τρίπλες και γκαζιές στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

www.ert.gr

ertweb