Κομοτηνή: Δράσεις ενημέρωσης μικρών και μεγάλων για την επιληψία

Κομοτηνή: Δράσεις ενημέρωσης μικρών και μεγάλων  για την επιληψία

«Όλοι θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για νευρολογικές νόσους, ιδιαίτερα για την επιληψία , που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό έτσι ώστε να μην έχουμε λανθασμένες απόψεις και να μην κουβαλάμε πεποιθήσεις παλιότερων ετών » δηλώνει η κα Πηνελόπη Βλουτίνου, έργο-θεραπεύτρια και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιληψίας Ασθενών και Φίλων Ατόμων με επιληψία του Νομού Έβρου «Επισπεύδω».

Η κα Πηνελόπη Βλουτίνου, έργο-θεραπεύτρια και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιληψίας Ασθενών και Φίλων Ατόμων με επιληψία του Νομού Έβρου «Επισπεύδω»

Όπως τονίζει παλαιότερα υπήρχαν πολλές λανθασμένες απόψεις πάνω στην επιληψία. «Οι άνθρωποι συνήθιζαν να φοβούνται αυτό το οποίο δεν γνώριζαν και να δημιουργούν μύθο γύρω από αυτό. Κάτι το οποίο θα πρέπει να σταματήσει. Η επιληψία είναι μια νόσος η οποία αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους από πολύ νεαρή ηλικία μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες.» Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει η κα Βλουτίνου, ένας άνθρωπος έχει μια οποιαδήποτε άλλη κατάσταση νοσηρότητας είτε αυτή είναι νευρολογική, είτε ορθοπεδική, έτσι ακριβώς είναι η επιληψία και δεν θα έπρεπε να φοβάται ένας άνθρωπος. «Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο όταν αυτός θα έχει μια επιληπτική κρίση και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε.»

Σύμφωνα με την κα Βλουτίνου δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ή να θεωρούμε ότι είναι κακό το να έχει κάποιος επιληψία. Τα τελευταία τρία χρόνια που λειτουργεί ο Σύλλογος σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε όλον τον Έβρο, τόσο στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, όσο και σε άλλες περιοχές της Θράκης.

«Κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις ανοιχτές προς όλο το κοινό και μετά σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Έχουμε αρχίσει και επισκεπτόμαστε σχολεία και συνομιλούμε με μαθητές λειτουργώντας κάποια προγράμματα ευαισθητοποίησης μέσα από κάποια παιχνίδια και δραματοποίησης καταστάσεων , όπου σκοπός είναι να μάθουν βασικές πληροφορίες χειρισμών τα νέα άτομα , τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, τόσο αυτά, όσο και οι δάσκαλοί τους στο πώς θα χειρίζονται μια τέτοια κατάσταση.» εξηγεί προσθέτοντας πως δίνουν και ενημερωτικό υλικό και εκπαιδεύουν στο πώς χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις μέσα από την δραματοποίηση, από το παίξιμο ρόλων, για να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που συμβεί μια τέτοια επιληπτική κρίση.

«Μαθαίνουν παίζοντας» παρατηρούμε και η κα Βλουτίνου συμφωνεί μαζί μας «
Ακριβώς!» λέει και προσθέτει «ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, όπως έγινε πρόσφατα σε ένα σχολείο της Κομοτηνής, όπου εκπαιδεύσαμε παιδιά της 5ης Δημοτικού, τα βάλαμε στη διαδικασία να παίζουν το ρόλο του ανθρώπου που κάνει μια κρίση ή εκείνου που θα του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.» Ο Σύλλογος «Επισπεύδω» βρίσκεται στην αρχή αυτού του προγράμματος, μέχρι σήμερα έχουν δει λίγα σχολεία τόσο στην γειτονική Αλεξανδρούπολη, όσο και στην Κομοτηνή και έχουν διοργανώνει άλλες δύο τρεις εκδηλώσεις ανοιχτές προς όλο το κοινό.
«Σκοπεύουμε να ενημερώσουμε όλο και περισσότερους. Κυρίως τα παιδιά που θεωρούμε ότι είναι βασικός πυλώνας για να αναπτυχθεί η παιδεία σ’ αυτό το επίπεδο και δασκάλους γιατί καταλάβαμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι, ώστε μετά να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση στα παιδιά τους.»
Φώτο: Πηνελόπη Βλουτίνου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου