Κλιματική αλλαγή : Αυξάνονται οι αμερικανοί που ανησυχούν – Τούνμπεργκ και χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στην Ελβετία

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων διαδήλωσαν χθες στη Λωζάνη της Ελβετίας, προτού πολλοί εξ αυτών μεταβούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα για να ζητήσουν από τους ηγέτες των επιχειρήσεων και της πολιτικής να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Αν δεν υπάρχει φύση, δεν υπάρχει μέλλον», «Και 1 και 2 και 3 βαθμοί. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναζαν οι νέοι που είχαν συγκεντρωθεί στην Λωζάνη για να διαμαρτυρηθούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν με επευφημίες την 17χρονη ακτιβίστρια στην αρχή της πορείας, όπου κάποιοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα: «Να αλλάξουμε το σύστημα. Όχι το κλίμα».

Η Σουηδέζα μαθήτρια, που ξεκίνησε το κίνημα #FridaysforFuture, κατήγγειλε την απουσία κυβερνητικών δράσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προτού είναι πολύ αργά.

 Γκρέτα ενόψει Νταβός : Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα

«Διανύουμε ήδη μια καινούργια χρονιά και έχουμε εισέλθει σε μια νέα δεκαετία και μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη μιας επερχόμενης πραγματικής δράσης για το κλίμα και αυτό πρέπει να αλλάξει» σημείωσε η Τούνμπεργκ σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Λωζάνη.

«Προς τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και τους κυβερνώντες, θα ήθελα να πω ότι δεν έχετε δει ακόμη τίποτα. Δεν έχετε ακούσει την τελευταία μας κουβέντα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για αυτό. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα φέρουμε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την επόμενη εβδομάδα».

Οι εκκλήσεις της Τούνμπεργκ, η οποία μετείχε σε διαδήλωση στη Λωζάνη και τον Αύγουστο, είχαν απήχηση ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στην Ελβετία, όπου πολλές πόλεις και καντόνια κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης» καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε «απεργίες για το κλίμα».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες στη Βέρνη ανέρχονταν σε 100.000.

Μετά τη Λωζάνη η νεαρή ακτιβίστρια θα μεταβεί στο Νταβός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να δράσει για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Εκεί θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται επίσης στο Νταβός στις 21, με τον οποίο έχουν ανταλλάξει σε έντονο κλίμα απόψεις μέσω Twitter.

Εκατοντάδες ακτιβιστές εξάλλου, θα πάρουν το τρένο το Σαββατοκύριακο και κατόπιν θα περπατήσουν έως το Κλόστερς, κοντά στο Νταβός.

Οι ελβετικές αρχές έχουν δώσει άδεια μόνον για τις δύο πρώτες ημέρες της πορείας, ανάμεσα στο Λάντκουαρτ και το Κλόστερς, αλλά όχι και για το τελευταίο στάδιό της μέχρι το Νταβός.

Αψηφώντας την απαγόρευση αυτή, οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους από μονοπάτια, όπως αυτά που είναι για πεζοπορία.

Συναγερμός στις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

Το ποσοστό των Αμερικανών που «ανησυχεί» για την κλιματική αλλαγή έχει σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, γεγονός που επηρεάστηκε, εν μέρει, από την αυξανόμενη δημοσιογραφική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και από την έμφαση που δίνουν στο ζήτημα οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Μια πλειονότητα Αμερικανών δηλώνει σήμερα «ανήσυχη» ή «τρομοκρατημένη» για την κλιματική αλλαγή με εκείνους που δηλώνουν «τρομοκρατημένοι» να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale.

Η ανησυχία τους ενισχύεται και από την προβολή του ζητήματος από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματός τους για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Άντονι Λεϊζέροβιτς, ο διευθυντής του Προγράμματος για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του Yale.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters, ο κάθε υποψήφιος των Δημοκρατικών, που σήμερα είναι 12, έχει κάνει έκκληση για συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015.

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε διαδικασία να βγάλει από τη Συμφωνία τις ΗΠΑ — έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως. Τη συμφωνία έχουν υπογράψει σχεδόν 200 χώρες με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έρευνα του Yale για τις απόψεις των πολιτών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή εντάσσει τους ερωτηθέντες σε έξι κατηγορίες — από «ανήσυχους» σε «αρνητικούς», μια κατηγορία που αναφέρεται σε εκείνους που δεν θεωρούν ότι συντελείται κλιματική αλλαγή ή ότι αυτή προκαλείται από τις ανθρώπινες ενέργειες.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούν τον Νοέμβριο 2019, διαπίστωσαν ότι «τρομοκρατημένο» δήλωσε ένα 31% των ερωτηθέντων. Οι κατηγορίες «αρνητικός» και «αβέβαιος» συγκεντρώνουν από 10% των ερωτηθέντων έκαστη.

Τα στοιχεία αυτά συνέλεξαν οι επιστήμονες του Yale και του Κέντρου για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του πανεπιστημίου George Mason και του Yale από ένα σύνολο περίπου 1.250 ερωτηθέντων που απαντούσαν διαδικτυακά δύο φορές ετησίως, από τον Οκτώβριο του 2014.

Η αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών εξάλλου πυροδοτήθηκε και από μια έκθεση για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί, την οποία εξέδωσε τον περασμένο χρόνο μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο Λεϊζέροβιτς.

Η όλo και μεγαλύτερη έκταση που δίνουν αυξανόμενοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στην κάλυψη του θέματος έχει επίσης συμβάλει στην αλλαγή της άποψης, σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, περισσότεροι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να βιώνουν άμεσα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής –από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα– ή έχουν δει τις επιπτώσεις της στην τηλεόραση, τόνισε ο Λεϊζέροβιτς.

Για έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών «αυτό πια δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Είναι εδώ και τώρα και είναι πραγματικότητα».


Αφήστε μια απάντηση