Κατάμεστη η αίθουσα της Εξωραϊστικής στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Λάζαρου Γαϊτάνη

Κατάμεστη η αίθουσα της Εξωραϊστικής στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Λάζαρου Γαϊτάνη

Τις δύο ποιητικές του συλλογές παρουσίασε σήμερα, στην κατάμεστη αίθουσα της Εξωραϊστικής ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Λάζαρος Γαϊτάνης. Αντικείμενο των 79 συνολικά ποιημάτων που περιλαμβάνονται στις δύο συλλογές είναι η ιστορία: Η αρχαία στην πρώτη συλλογή, η σύγχρονη στη δεύτερη. Υποκείμενα οι άνθρωποι. Οι επώνυμοι της αρχαιότητας από τη μία μεριά, οι ανώνυμοι άνθρωποι στις γκρίζες μέρες του 20ού και 21ου αιώνα από την άλλη. Σε κάθε ποίημα η ιστορική καταγραφή του γεγονότος προηγείται. Το ποίημα ακολουθεί. Έτσι ο αναγνώστης αντιμετωπίζει με πιο οικείο τρόπο τους πρωταγωνιστές των ποιημάτων.

Όπως, με αρκετή δόση χιούμορ, δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης, το έναυσμα για να ασχοληθεί με την ποίηση, ήταν το …»τσίγκλισμα» της συζύγου του, Βίκυς Καποτά (προϊσταμένη της ΕΡΤ Βόλου και παραγωγός λόγου η ίδια) ότι δεν διέθετε ποιητική παιδεία. Προς απόδειξη λοιπόν, του αντιθέτου ξεκίνησε αρχικά, την ανάγνωση ποίησης και εν συνεχεία, από το 2001, και την συγγραφή ποιημάτων. Αρκετά από αυτά μάλιστα, όπως είπε, γράφτηκαν πάνω στα κρεβάτια της χημειοθεραπείας, όταν πριν λίγα χρόνια πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του.

Οι τίτλοι των δύο ποιητικών συλλογών του κ. Γαϊτάνη που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι «Αρχαίων Φωτοσκιάσεις» και «Θωριές σε φόντο γκρίζο». Για την έκδοση του βιβλίου, με δύο εξώφυλλα, που περιλαμβάνει τις συλλογές,  συνεργάστηκαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

www.ert.gr

ertweb