Διπλωματικές πρωτοβουλίες ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο

Διπλωματικές πρωτοβουλίες ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο

Ευρύ πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών για την κρίση στη Λιβύη, αναπτύσσει η Ελλάδα ενόψει της αυριανής κρίσιμης Διάσκεψης του Βερολίνου, για την οποία ήδη διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα επισημαίνει την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ενώ θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης, υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο τελικής δήλωσης περιλαμβάνει δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη διάσκεψη να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, και ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, το τέλος όλων των συγκρούσεων, την απόσυρση των βαρέων όπλων και τη διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Παρούσα η Αθήνα στις εξελίξεις

Την ίδια ώρα, μήνυμα ότι η Αθήνα είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις, που αφορούν τη Λιβύη, στέλνει η χώρα μας, με κορυφαία διπλωματική πρωτοβουλία την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ .

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κατηγορηματική δήλωσή του, ότι η Αθήνα θα ασκήσει βέτο σε όποια απόφαση δεν προβλέπει ρητά την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων, εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να σεβαστούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό παρασκήνιο και επαφές-Η αντίδραση της Άγκυρας

 

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη