Διάσκεψη για την Λιβύη: Ζητούμενο η εκεχειρία-Προσχέδιο ΟΗΕ για συμφωνία-Η συμβολή της Αθήνας

Διάσκεψη για την Λιβύη: Ζητούμενο η εκεχειρία-Προσχέδιο ΟΗΕ για συμφωνία-Η συμβολή της Αθήνας

Στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, οι ηγέτες οκτώ χωρών και οι επικεφαλής τεσσάρων οργανισμών και βεβαίως οι δύο αντίπαλοι στον εμφύλιο της Λιβύης θα διαβούν το κατώφλι της καγκελαρίας για την κρίσιμη διάσκεψη που θα κρίνει το μέλλον της ειρήνευσης στη σπαρασσόμενη χώρα. Το προσχέδιο του ΟΗΕ κινείται σε δύο άξονες: Μόνιμη εκεχειρία και τερματισμός κάθε ξένης παρέμβασης. Από την Αθήνα στο Βερολίνο πέταξε ο στρατηγός Χαφτάρ, που θα είναι από τους βασικούς παίκτες στο κρίσιμο «διπλωματικό πόκερ» που θα παιχτεί την Κυριακή στην καγκελαρία. Ο πρωθυπουργός περιμένει από τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου να επιμείνουν στην ακυρότητα και καταδίκη των τουρκολυβικών μνημονίων.

Σχηματισμός μίας κυβέρνησης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Σύμφωνα με το ITAR/TASS είναι μεταξύ των όσων ορίζονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στην Λιβύη. Στο προσχέδιο αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, γίνεται σαφής αναφορά στον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης στον εμφύλιο της χώρας με απαίτηση του ΟΗΕ.

«Οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση μπορεί κάποιες φορές να επιδρά σαν ασπιρίνη βραχυπρόθεσμα. Η Λιβύη χρειάζεται να σταματήσει όλη η ξένη παρέμβαση. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους της Διάσκεψης» δήλωσε ο Γ. Σαλαμέ, επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Λιβύη.

Κι ενώ σε λιγότερο από 20 ώρες αρχίζει η πολυσυζητημένη Διάσκεψη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, δεν δείχνει να πτοείται. Στο άρθρο του στο Πολίτικο με τίτλο «η ειρήνη στη Λιβύη περνάει μέσα από την Τουρκία», εκβιάζει την Ευρώπη πως αν πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προσφυγικές ροές και νέα τρομοκρατική απειλή. Και στα εγκαίνια νέου σταθμού του μετρό στην Κωνσταντινούπολη κατέστησε σαφές ότι τα περί τερματισμού ξένης παρέμβασης δεν τον αφορούν. Εξάλλου, η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεων με την έκδοση NAVTEX για διενέργεια γεωτρήσεων σε αδειοδοτημένη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στη διεθνή Διάσκεψη θα πάρουν μέρος 8 χώρες και 4 οργανισμοί. Η συζήτηση θα γίνει με φόντο την κλιμάκωση της έντασης και τις πληροφορίες ότι υποστηρικτές του Στρατάρχη Χάφταρ έχουν αποκλείσει τερματικούς σταθμούς στα ανατολικά της χώρας, απειλώντας να μειώσουν στο μισό την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Οι κινήσεις της ελληνικής ηγεσίας

Η Αθήνα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προς Ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθύνσεις, για την ουσιαστική αδρανοποίηση των προκλητικών Μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης και των επιχειρούμενων Τουρκικών τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα νέο γύρο  τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

Στη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Βέλγο αξιωματούχο, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά θα αποτελέσει τον «θεματοφύλακα» των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, όπου υπήρξε ρητή αναφορά για την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Χθες ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στην Άνγκελα Μέρκελ καθιστώντας σαφείς τις ελληνικές θέσεις.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας Σ. Ζάιμπερτ εξήγησε, επίσης χτες, οτι η συμμετοχή της Ελλάδας δεν τέθηκε υπό συζήτηση, καθώς στην Διάσκεψη προσκλήθηκαν οι χώρες που έχουν άμεση εμπλοκή στην σύρραξη.

Αλλά και στη συνομιλία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μάλιστα συμφωνήθηκε να εκφραστούν οι θέσεις της Ελλάδος, δια των εκπροσώπων της Ε.Ε στην αυριανή διάσκεψη.

Την κρισιμότητα της Διάσκεψης του Βερολίνου επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Η Ελλάδα ζήτησε να μετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς έχει νόμιμα ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και οφείλει να τα υπερασπιστεί. Κυρίως, μάλιστα, διότι μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές –η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης- κινείται παράνομα εναντίον της. Είναι, άλλωστε, αυταπόδεικτο ότι με την παρανοϊκή συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία συμπράττει στην απόπειρα πλήρους εξαφάνισης από το χάρτη των νοτιοδυτικών νησιών της Ελλάδας, ακόμη και της Κρήτης. Ότι με την απόφασή της αυτή, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ότι ταυτόχρονα ενεργεί παράνομα καθώς δεν έχει ούτε καν κύρωση της απόφασής της από το Λιβυκό Κοινοβούλιο» σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Καλαφάτης.

Η επίσκεψη Χάφταρ στην Ελλάδα

Ως διπλωματική ρελάνς  της Αθήνας στη σκακιέρα των εξελίξεων αποτιμάται η επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη χώρα μας. Θετικά αποτιμάται η αιφνίδια επίσκεψη του στρατάρχη στην Ελληνική πρωτεύουσα, καθ’ οδόν προς το Βερολίνο. Ο ισχυρός άνδρας της χώρας και αντίπαλος του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ φέρεται να δεσμεύθηκε στους συνομιλητές του στην Αθήνα ότι και στο Βερολίνο θα διακηρύξει οτι τα μνημόνια Άγκυρας-Τρίπολης δεν παράγουν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα πάντως με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα επισημαίνει την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί στο εμπάργκο όπλων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή μισθοφόρων και στρατιωτών από τρίτες χώρες. Αφορά δηλαδή και τους Τούρκους στρατιώτες που έχει εξαγγείλει ότι θα στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το κείμενο του ΟΗΕ έχει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει 6 κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί με το τέλος της διάσκεψης την Κυριακή θα προνοεί:

Α) Την μόνιμη κατάπαυση του πυρός
Β) Διατήρηση της ειρηνευτικής προοπτικής
Γ) Απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (μισθοφόρων κλπ και
Δ) Διαφύλαξη της απαγόρευσης μεταφοράς όπλων και στρατευμάτων

Για την Διάσκεψη της Κυριακής αναμένονται -μεταξύ άλλων- ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ συνολικά εκπροσωπούνται 11 χώρες.

Έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και βέβαια τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει στην συνάντηση ένα πιο ενεργό διπλωματικά ρόλο και θα έχει, πριν την έναρξη της Διάσκεψης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Παπασωτηρίου, Γ. Παππάς, Ν. Σταυρουλάκης

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ