Ο Καντέρ «απαντά» στον Ερντογάν ανοίγοντας σχολείο στις ΗΠΑ

Ο Καντέρ μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2011 και σήμερα είναι επικηρυγμένος από το καθεστώς Ερντογάν. Με το χτίσιμο του σχολείου και άλλες πρωτοβουλίες του, θέλει να δώσει πίσω ό,τι μπορεί σε μία χώρα που του άνοιξε πολλές «πόρτες».

Από τα παιδικά του χρόνια, ο Ενές Καντέρ είχε έφεση στον αθλητισμό και κυρίως στο μπάσκετ. Οι γονείς του όμως δεν είχαν ιδιαίτερη εκτίμηση για το χόμπι του. Δεν ήθελαν ο γιος τους να ασχοληθεί με το μπάσκετ επαγγελματικά, καθώς προτιμούσαν να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια του λόγου, στα μαθήματά του και στις σπουδές του.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής γενετικής στην Τουρκία, ενώ η μητέρα του δούλευε σαν νοσοκόμα. «Για εκείνους το πιο σημαντικό ήταν η μόρφωσή μου», δηλώνει στο Athletic ο Τούρκος σέντερ των Σέλτικς, επικηρυγμένος από το καθεστώς Ερντογάν. Οπως αποκαλύπτει σήμερα, οι γονείς του τον ώθησαν να παραμείνει μακριά από το μπάσκετ, αλλά ο ίδιος πίεσε αρκετά τον εαυτό του για να ασχοληθεί με το άθλημα το οποίο αγαπούσε.

Υστερα από αρκετές έντονες συζητήσεις με την οικογένειά του, ο Ενές αναγνώρισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης, αλλά παρ’ όλα αυτά επέμεινε στο μπάσκετ. Μία από εκείνες τις ημέρες, ο Καντέρ έδωσε μία υπόσχεση στη μητέρα του, η οποία αφορούσε τη μόρφωση και την εκπαίδευση νεαρών παιδιών: «Μαμά, εάν ποτέ γίνω πλούσιος, θα ανοίξω ένα σχολείο».

Η υπόσχεση αυτή θα γίνει πραγματικότητα, το φθινόπωρο του 2021 σε μία γειτονιά στην Οκλαχόμα.

Ο Τούρκος ΝΒΑερ επέλεξε την πολιτεία της Οκλαχόμα, καθώς αγωνίστηκε για τρία χρόνια (2014-2017) στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και διατηρεί καλές σχέσεις με αθλητές, παράγοντες και πολιτικούς.

Ο Καντέρ μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2011 και γνώρισε έναν άλλον κόσμο με αμέτρητες ευκαιρίες και δυνατότητες. Με την ίδρυση του σχολείου και άλλες του πρωτοβουλίες, θέλει να δώσει πίσω ό,τι μπορεί σε μία χώρα που του άνοιξε πολλές «πόρτες».

Ο άσος των Σέλτικς μπορεί είναι καταζητούμενος στην Τουρκία εξαιτίας της σκληρής κριτικής που έχει ασκήσει στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά όπως φαίνεται χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του στο έπακρο, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για παιδιά από οικογένειες μεταναστών ή οικογένειες με μικρή οικονομική δυνατότητα.

«Εκείνος που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει ταυτόχρονα και μία φυλακή», τονίζει ο Καντέρ. «Και αν δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή, πολλά προβλήματα ξεκινούν εξαιτίας αμόρφωτων ανθρώπων.

Επομένως, αν μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία, πιστεύω πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό για εμένα, είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να εκπαιδεύονται. Ηθελα να το κάνω στην Αμερική, καθώς όταν ήρθα εδώ, μου έδωσε μία οικογένεια, ένα σπίτι», προσθέτει.

Για να υλοποιηθεί βέβαια το όνειρό του, θα πρέπει η επιστολή που έστειλε στην πολιτεία της Οκλαχόμα, να γίνει δεκτή από την επιτροπή σχολικών μονάδων της πόλης. Οπως και να ’χει, το πρώτο βήμα έχει γίνει.


Αφήστε μια απάντηση