Το FBI ξεκλειδώσε ένα iPhone 11 Pro Max με το GrayKey

Techblog.gr

iPhone 11 Pro Track User Location All The Time

Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, η Apple αρνείται να δημιουργήσει μία πίσω πόρτα (backdoor) στο iOS με σκοπό αυτή να χρησιμοποιείται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ή όπως είναι ευρέως γνωστό FBI, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το FBI δεν χρειάζεται την βοήθεια του Αμερικανικού κολοσσού.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία πρόσφατη αναφορά, οι ερευνητές του FBI κατάφεραν να σπάσουν την κρυπτογράφηση ενός iPhone 11 Pro Max, του κορυφαίου smartphone της Apple χρησιμοποιώντας το GrayKey hardware box. Το τηλέφωνο αυτό ανήκε στον Baris Ali Koch, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε τον καταδικασθέντα αδερφό του να δραπετεύσει από την Αμερική χρησιμοποιώντας το διαβατήριο του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Koch, το iPhone ήταν κλειδωμένο με κωδικό πρόσβασης και σίγουρα δεν χρησιμοποιήθηκε το Face ID για το ξεκλείδωμα του. Αυτές οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το FBI χρησιμοποίησε το GrayKey.

Για όσους δεν γνωρίζουν το GrayKey πωλείται από την εταιρεία εγκληματολογίας Grayshift και έχει χρησιμοποιηθεί από αστυνομικούς για να δοθεί πρόσβαση σε κλειδωμένα iPhone. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς δουλεύει το GrayKey ενώ άγνωστο παραμένει το αν αυτό το hardware box δουλεύει και με τα νεότερα iPhone της Apple.

Να υπενθυμίσουμε ότι εχθές, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Apple επειδή η ίδια αρνήθηκε να ξεκλειδώσει ένα iPhone 5 και ένα iPhone 7.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης