Τέλος στη χρήση micro USB με νόμο θέλει να θέσει η Ευρώπη

Techblog.gr

microUSB Europe Law USB Type C

Αν και πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο, ακόμη κυκλοφορούν τηλέφωνα τα οποία διαθέτουν θύρα micro USB. Συνήθως πρόκειται για low-end smartphones με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και φυσικά τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, φαίνεται ότι σύντομα δεν θα κυκλοφορούν στην αγορά τηλέφωνα με τις παλιές USB θύρες.

Ο θρίαμβος της type-C

Η θύρα φόρτισης USB type-C βγήκε στην αγορά το 2015 και το πρώτο smartphone που τη διέθετε ήταν το OnePlus 2. Έχουν περάσει από τότε πέντε χρόνια και ακόμη υπάρχουν κατασκευαστές οι οποίοι αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν. Προτιμούν να εφοδιάζουν τα τηλέφωνα τους με τη micro USB, αντί να προσφέρουν στους πελάτες τους τα οφέλη της type-C.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μεγάλη διάδοση της USB type-C είναι ότι πλέον όπου και αν βρεθείς υπάρχει ένα καλώδιο φόρτισης. Η microUSB δεν γνώρισε τόσο μεγάλη άνθιση, ίσως γιατί δεν πρόλαβε, πέραν του ότι δεν προσφέρει τόσες δυνατότητες όσο η type-C.

Τώρα ποια, η USB type-C χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, σε υπολογιστές, smartphones, tablets, ακουστικά, και άλλα. Ακόμη και η Apple, που επιμένει να εφοδιάζει τα iPhone με την Lightning, πρόσθεσε στα iPad Pro την type-C.

Ο νέος νόμος

Φαίνεται ότι φτάσαμε στην εποχή της ενιαίας θύρας σύνδεσης και φόρτισης για όλες τις συσκευές. Τουλάχιστον για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να θεσπίσουν νόμο που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές smartphones να χρησιμοποιούν την ίδια θύρα φόρτισης.

Με δεδομένο ότι η πιο διαδεδομένη θύρα είναι η USB type-C, αυτό θα σημαίνει την κατάργηση της micro USB. Επιπλέον, αν ο νόμος ψηφιστεί, η Apple θα υποχρεωθεί να ενσωματώσει στα iPhone την type-C ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος