Τα εθνικά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (video)

Τα εθνικά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (video)

Το πακέτο των εθνικών θεμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού θεωρείται η τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Μιλώντας στην εφημερίδα στην Καθημερινή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε πως: «Είναι προφανές ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτον […] Πριν από λίγες ημέρες, ψηφίστηκε η νομοθεσία του EastMed Act. Εκτιμώ ότι η σημαντικότατη αυτή εξέλιξη αντικατοπτρίζει και την αυξημένη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί φίλοι μας στην περιοχή μας».

Κρίσιμος σταθμός στο διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού είναι το ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Πριν από την Ουάσινγκτον είχαμε δυο πράγματα σημαντικά, τη ΔΕΠΑ και ο Eastmed, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα, και συζητείται χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, με κάθε έναν ξεχωριστά, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα έχει επίσης συναντήσεις με το αμερικάνικο think tank, Atlantic Council, και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, για την Τετάρτη, επίσκεψη στη Γερουσία των ΗΠΑ και συνάντηση με ομογενειακές οργανώσεις και θα ολοκληρωθεί με δείπνο που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επαναλαμβάνοντας εμφατικά: «Mε αίσθηση ευθύνης δήλωσα καθαρά ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνω όσα έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε εμένα. Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας. Όπου χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσουμε. Όπου χρειάζεται κριτική, θα είναι εποικοδομητική».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως: «Η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή βρίσκονται σε μια νέα φάση επαναπροσδιορισμού των ισορροπιών ισχύος με άξονα και τα ενεργειακά ζητήματα. H Ευρώπη καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα και να αναλάβει πρωτοβουλίες».

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προετοιμάζεται ακόμα και για αποθήκευση αμερικάνικων πυρηνικών όπλων, καθιστώντας «στόχο» τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση