Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή (video)

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή (video)

Ένας αδυσώπητος φραστικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επιδρομή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε μέσω τουίτερ ότι η Αμερική θα χτυπήσει σε 52 στόχους, αν υπάρξουν αντίποινα του Ιράν και σε απάντηση η κυβέρνηση της Τεχεράνης τον χαρακτήρισε «τρομοκράτη με κοστούμι». Στις τελετές μνήμης η οργή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ξεχείλιζε.

Φωτό αρχείου: AP Photo/Vahid Salemi[/caption]

To πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Νέα βήματα για την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ιράν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες.
Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ. Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση. Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Το ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες – EPA/Aris Oikonomou

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Δευτέρα 6/1 στις Βρυξέλλες, για τις εξελίξεις στο Ιράκ στις 4μμ ώρα Ελλάδας. Aντιδράσεις μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, με αντιπολεμικές συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και εκτός της Μέσης Ανατολής, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Δηλώσεις Μ. Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σεβασθούν «το διεθνές δίκαιο», μετά τις απειλές που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν κλειδωθεί 52 ιρανικοί στόχοι, ανάμεσά τους και ιστορικής αξίας τόποι, προκαλώντας κατακραυγή.

«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε στο δίκτυο ABC ο Πομπέο όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών αγαθών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Fox News ο Μάικ Πομπέο.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών», είπε ο Πομπέο.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua, Sputnik

Σχετικές ειδήσεις

Ιράν: Πένθος, οργή και νέοι σχεδιασμοί για υπαναχώρηση από τις πυρηνικές δεσμεύσεις (video)

Ιράκ: Όχι της Βουλής στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση