Η χώρα στην «αγκαλιά» του «Ηφαιστίωνα» (video)

Η χώρα στην «αγκαλιά» του «Ηφαιστίωνα» (video)

Η επέλαση του «Ηφαιστίωνα» ξεκίνησε από τα βόρεια και η παγωμένη του ανάσα γίνεται σταδιακά αισθητή σε όλη τη χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός, σε ετοιμότητα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τυχόν προβλήματα από τον χιονιά. Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη σε αρκετές περιοχές στα βόρεια χιονίζει, ενώ τις επόμενες ώρες οι ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου σε Μακεδονία-Θράκη-Θεσσαλία η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε πολλά σημεία, λόγω χιονόπτωσης, παγετού ή ισχυρών ανέμων, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Ο Δήμος Αθηναίων

Στη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων, επί 24ωρης βάσης, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων. «Λόγω του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ο δήμος Αθηναίων προχωρά στην διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων και μάλιστα επί 24ωρης βάσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, από τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής και συνεχώς, χωρίς διακοπή, ως τις 08:00 την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες, διατίθενται οι εξής χώροι, όπως κάνει γνωστό ο δήμος της Αθήνας:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης – Τηλ: 210 8223946)

2. Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25 – Τηλ: 210 6459890)

3. Ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 – Τηλ: 210 5152144 & 210 5143838)

Για τον ίδιο σκοπό, σε συνεννόηση – συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, διατίθεται χώρος – υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος με ωράριο λειτουργίας 19:00 – 08:00 και με τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5246920.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα βρίσκονται προσωπικό και μηχανήματα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Μηχανολογικού, Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων για την περίπτωση χιονόπτωσης σε περιοχές της πρωτεύουσας(εκχιονιστικά, φορτωτές, μηχανήματα ρίψης αλατιού κ.ά.), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

Για όλη τη διάρκεια των 24ωρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-01-2020 – ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης).
Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 τοπικά 10 μποφόρ.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι αυξημένες το πρωί στα νότια οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως των νοτιότερων περιοχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες το πρωί στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Στις πεδινές περιοχές χιονόνερο ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΤΡΙΤΗ 07-01-2020
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές στα νοτιότερα τμήματα και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην ανατολική
Στερεά, την Εύβοια, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο(ενδεικτικά 200-400 μέτρα), καθώς τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και θα περιοριστούν στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08-01-2020
Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας
και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 09-01-2020
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το πρωί στην Εύβοια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-01-2020
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-01-2020
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση