Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε περίπτωση κακοκαιρίας

Perierga.gr - Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε περίπτωση κακοκαιρίας

H κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τις μετακινήσεις μας, οι οποίες έτσι και αλλιώς λόγω του χειμώνα είναι πιο δύσκολες, κυρίως λόγω των βροχών και των ισχυρών ανέμων και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω του χιονιού και του πάγου.

Με βάση στοιχεία από έρευνες ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα τη νύχτα και ακόμα περισσότερο όταν ο οδηγός είναι νέος με περιορισμένη εμπειρία.

Έτσι λοιπόν το χειμώνα, που νυχτώνει νωρίς, είναι πολύ σημαντικό τόσο το να βλέπουμε όσο και το να μας βλέπουν. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε τα παρμπρίζ και τα παράθυρα, αλλά και τους προβολείς και τα πίσω φώτα, ώστε και εμείς να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα αλλά και να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ορατοί σε όσους μας ακολουθούν, ειδικά όταν φρενάρουμε.

Πολύ σημαντική είναι και η προσαρμογή της ταχύτητας του αυτοκινήτου μας. Όταν βρέχει οι δρόμοι, ειδικά στη χώρα μας, γλιστρούν ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν χιονίζει. Θα πρέπει λοιπόν να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε τόσο ώστε να είμαστε ασφαλής αλλά και να αφήνουμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τους προπορευόμενους ώστε να μπορούμε να επιβραδύνουμε και να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας με ασφάλεια. Κι αυτό γιατί το φρενάρισμα θα πρέπει να γίνεται πιο προοδευτικά, που έχει σαν αποτέλεσμα και μια μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης.

Αυξημένη θα πρέπει να είναι η προσοχή μας σε δρόμους που δεν έχουν κίνηση ή σε μέρη που δεν τα βλέπει ο ήλιος, γιατί είναι πιο πιθανό σε αυτά τα σημεία να υπάρχει πάγος. Επίσης αν ο δρόμος έχει κρατήσει νερά, φαινόμενο όχι σπάνιο στο οδικό δίκτυο της χώρας μας, η ταχύτητά μας θα πρέπει να μειώνεται για να αποφύγουμε την υδρολίσθηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να οδηγούμε με μια μικρή σχέση στο κιβώτιο και πιο ψηλές στροφές στον κινητήρα, ενώ όταν βγούμε από τα νερό καλό θα ήταν να πατήσουμε ελαφρά δυό τρεις φορές τα φρένα προκειμένου να στεγνώσουν οι δίσκοι.

Γενικά όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και ο δρόμος γλιστράει θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις στο τιμόνι, στο γκάζι και φρένο και είναι πιο ασφαλές αν κινούμαστε με μια σχέση κάτω στο κιβώτιο σε σχέση με την άνοιξη ή το καλοκαίρι στην ίδια διαδρομή. Έτσι και η ταχύτητα προσαρμόζεται σε πιο χαμηλά επίπεδα και υπάρχει καλύτερος έλεγχος του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που πρέπει να αντιδράσει κανείς.

Αν παρεμπιπτόντως κολλήσετε σε χιόνι ή πάγο τότε επιλέξτε μια μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, ώστε οι τροχοί να σπινάρουν λιγότερο και να ξεκολλήσετε ενδεχομένως πιο εύκολα.

Πηγή: Cnn.gr

Rating: 4.8/5. From 4 votes.
Please wait…





Αφήστε μια απάντηση