Πρώτη κατοικία : Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, λέει ο Σταϊκούρας

Τελευταία ευκαιρία και… φαρμακερή δίνει η κυβέρνηση στους δανειολήπτες με οφειλές για την πρώτη κατοικία και την προστασία της.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας και θα λήξει στα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Διαβάστε επίσης : Πάνω από 38.000 αιτήσεις για ρύθμιση της πρώτης κατοικίας 

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για το γνωστό σχέδιο της ΤτΕ που «πατάει» στον αναβαλλόμενο φόρο, απέφυγε να δεσμευτεί, λέγοντας ότι πρώτα θα παρουσιαστεί το σχέδιο και ότι χρειάζεται ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Το 2020, που θα πάρω το σχέδιο της ΤτΕ στα χέρια μου, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω εάν αυτό το σχέδιο ή παραλλαγές αυτού είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Θα το συζητήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τότε θα προχωρήσουμε, για να καθαρίσουμε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ώστε να υπάρξει βιώσιμη πιστωτική επέκταση, δηλαδή δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως προς τον «Ηρακλή», επισήμανε: «Ερχόμαστε με το σχέδιο “Ηρακλής” και ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούμε να μειώσουμε κατά 33-35 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια».

Η πρώτη κατοικία

Για την πρώτη κατοικία τόνισε πως το ισχύον πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς λήγει οριστικά στο τέλος Απριλίου του 2020.

«Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρχει άρση προστασίας στις 31/12, την παρατείναμε για 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Αφού ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν οχτώ διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για ρυθμίσεις ιδιωτικών οφειλών και μέσα σε αυτά βρήκαν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι περιβόητοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», απάντησε πως είναι αισιόδοξος, γιατί πλέον η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με στατιστικά.

Η πλατφόρμα και η ρύθμιση

Το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους δικαιούχους να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Καλούμε όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/)».

Την ίδια στιγμή το υπουργείο κάνει γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση