Μήνυμα Μητροπολίτου Ιγνατίου για τα Χριστούγεννα

Μήνυμα Μητροπολίτου Ιγνατίου για τα Χριστούγεννα

Αδελφοί μου,
Μεγάλη η σημερινή ημέρα. Πλημμυρισμένες οι Εκκλησίες μας από πρόσωπα φωτεινά, τα δικά σας πρόσωπα, που αναζητούν την αληθινή χαρά, τη χαρά που δεν γεννιέται μέσα σε δυνατούς ήχους και εκτυφλωτικά φώτα, αλλά σε γωνιά απόμερη, σπήλαιο ησυχίας και γαλήνης, όπου οι ουράνιοι ήχοι της δοξολογίας φτάνουν κατευθείαν στις ψυχές μας.  Σήμερα η αρχή συμφιλίωσης ουρανού και γης. Σήμερα η αρχή σωτηρίας του γένους των ανθρώπων. Σήμερα η αρχή συνένωσης των ανθρώπων γύρω από την φάτνη του Σωτήρα του κόσμου.

Όλοι σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ, σαν σε ένα άλλο σπήλαιο της Βηθλεέμ, γευόμαστε γεύσεις επουράνιες και κατανοούμε τον ουσιαστικό νόημα της μεγάλης γιορτής που αποκαλύπτεται σε ένα πρόσωπο: στο πρόσωπο του νεογέννητου Ιησού, του βασιλέα της ειρήνης και της αγάπης. Διότι πάνω απ’ όλα, Χριστούγεννα είναι η έλευση του Θεού στη γη, Χριστούγεννα είναι «ο Θεός μεθ’ ημών». Λάμπουμε από χαρά, γιατί η παρουσία του νεογέννητου Χριστού διαλύει κάθε μας φόβο και η αγάπη Του για τους ανθρώπους διαποτίζει τις ψυχές μας και μας ενώνει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κανείς δεν είναι σήμερα ξένος. Κανείς δεν είναι σήμερα μόνος. Πάντα, τέτοιες μέρες, επέστρεφαν οι ξενιτεμένοι. Και πάντα, τέτοιες μέρες, η μνήμη νικά και φέρνει ξανά κοντά μας όλους εκείνους που δεν βρίσκονται πια στη γη. Η κάθε οικογένεια, μικροί και μεγάλοι, πιασμένοι χέρι χέρι, γιορτάζομε ενωμένοι  το μεγάλο γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως. Και όλοι μαζί συγκροτούμε τη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας μας, η οποία συνενώνεται γύρω από ένα άλλο, υπερκόσμιο γιορταστικό τραπέζι, την πνευματική τράπεζα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, στην οποία σε λίγο θα συμμετάσχουμε όλοι, κοινωνώντας σώμα και Αίμα Χριστού.

Αυτόν ατενίζουμε ως θείο βρέφος και βεβαιωνόμαστε πως η Αγάπη που έφερε στη γη είναι ισχυρότερη από τον  θάνατο. Ακούμε το «Δόξα εν υψίστους Θεώ» και αισθανόμαστε ξανά τη σιγουριά της επουράνιας Πατρικής παρουσίας. Ακούμε το «επί γης ειρήνη» και ξαναβλέπουμε, σαν αδέλφια όλα τα πρόσωπα, που σήμερα μας περιτριγυρίζουν.
Την γιορτινή αυτή ημέρα ζούμε ξανά το μεγάλο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως και με τη λάμψη των προσώπων μας θυμίζουμε στον κόσμο, πως ο πόνος των αιώνων από το μίσος και το ψέμα δίνει σήμερα τη θέση του στη χαρά της επιστροφής στην πρώτη μας πατρίδα. Ως Εδέμ βλέπει ο ιερός υμνωδός την Βηθλεέμ και αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα: «Η Βηθλεέμ άνοιξε τον Παράδεισο, ελάτε να δούμε, την απόλαυση κρυμμένη βρήκαμε, ελάτε να πάρουμε του παραδείσου τα δώρα μέσα στο Σπήλαιο».
Ανοίγει η πύλη του Παραδείσου και αναγνωρίζουμε ξανά Αυτόν που ζωή, μόνον ζωή μας χάρισε, ζωή αληθινή, χωρίς λύπη, χωρίς φόβο και χωρίς τέλος.

Χωρίς Χριστό, όλη η εορταστική ατμόσφαιρα μένει κενή. Χωρίς Χριστό, όλες οι σχέσεις των ανθρώπων συνεχίζουν να στηρίζονται στον φόβο και την ιδιοτέλεια. Παρά τους στολισμούς, την κοσμικότητα, τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις ανταλλαγές των δώρων, η κοινωνία παραμένει διχασμένη και οι άνθρωποι πιο μόνοι από ποτέ. Εμείς, όμως, διαλέξαμε σήμερα ένα διαφορετικό δρόμο από εκείνον που ακολουθεί ο κόσμος. Με πατρική αγάπη και συγκίνηση συμπορεύομαι μαζί σας, αναζητώντας την πηγή της χαράς και της αγάπης. Νιώθουμε ο ένας τον άλλον λαμπροντυμένους και χαρούμενους και μέσα μας ξαναγεννιέται η βεβαιότητα πως για όλον τον κόσμο και την πατρίδα μας ιδιαίτερα, ξαναγεννιέται η ελπίδα. Αν υπάρχουμε ακόμη ως λαός, είναι διότι τις κρίσιμες στιγμές βρεθήκαμε ενωμένοι γύρω από το λίκνο του Μεσσία Χριστού. Αυτός ήταν και Αυτός παραμένει ο δεσμός που μας ενώνει. Στο όνομα του μεγάλου ερχομού Του μάθαμε να συγχωρούμε, να συμπαραστεκόμαστε και να αγαπάμε.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να αφήσουμε αδικαίωτη αυτή την αγάπη που σαρκώνεται σήμερα στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Δεν πρέπει να ακυρώσουμε την άπειρη φιλανθρωπία Του. Η σημερινή μέρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να γίνουμε για τον κόσμο ό,τι έγινε ο Χριστός για μας.
Στήριγμα για τον ταλαιπωρημένο, αγκαλιά για τον κατατρεγμένο, λόγος παρηγοριάς για τον συντετριμμένο,  καταφύγιο για τον άστεγο, ελπίδα για τον απελπισμένο. Ας αποκαλύψουμε στον κόσμο με την δική μας αγάπη το μεγαλείο της δικής Του. Αγκαλιάζοντας τον συνάνθρωπό μας, αγκαλιάζουμε τον νεογέννητο Χριστό και γινόμαστε ζωντανή μαρτυρία δική Του και της ελπίδας που προσέφερε ξανά στη γη.
Τα φετινά Χριστούγεννα ας μην μείνουν μόνο μία απλή γιορτή εθίμων και ευχών. Ας φτάσουν μέχρι το βάθος της καρδιάς μας και ας γίνουν νέο ξεκίνημα μεταμόρφωσης της ύπαρξής μας και γέννησης μίας νέας ελπίδας για όλο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση