Ισραήλ: «Καταδικαστέα» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης λέει ο ΥΠΕΞ Ι. Κατς

Ισραήλ: «Καταδικαστέα» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης λέει ο ΥΠΕΞ Ι. Κατς

Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Το σχόλιο του Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο Νετανιάχου είπε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη».

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς την επιβεβαίωσε. «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία», σημείωσε σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ